Voluntariatul, la un pas de recunoaşterea ca experienţă profesională

0
363

voluntar

Un nou proiect de lege privind activitatea de voluntariat în România a intrat în procedură parlamentară, la sfârşitul săptămânii trecute. Proiectul iniţiat de deputatul PSD, Mihai Sturzu, a fost semnat de peste 100 parlamentari din toate formatiunile politice.

CITEŞTE ŞI: Casa Poporului ar putea deveni prima clădire publică sustenabilă din România
Noua lege îmbunătăţeşte, faţă de actuala Lege a voluntariatului, Legea nr.195/2001, condiţiile în care se va desfăşura această activitate pe teritoriul României, vizând obligativitatea contractului dintre voluntar şi organizaţia-gazdă, recunoaşterea voluntariatului ca experienţă profesională şi acordarea unui certificat de competenţe dobândite prin acest tip de activitate.

„Implicarea mea în acest proiect a început acum mai bine de un an, când în foarte multe activităţi pe care le-am întreprins am intrat în contact din ce în ce mai consistent cu organizaţiile non-guvernamentale din România. Anul trecut, pe vremea când lucram la Guvernul României în calitate de consilier pe probleme de tineret al primului-ministru am avut prima discuţie despre această lege. Cea mai mare problemă a tinerilor din ţara noastră o reprezintă lipsa locurilor de muncă. Era aberant ca a doua zi după ce terminai facultatea şi te prezentai la un interviu de angajare, angajatorul să îţi ceară deja experienţă profesională. Prin această lege absolvenţii se vor putea duce la interviul de angajare având şase luni-un an de experienţă”, a declarat deputatul PSD, Mihai Sturzu, în cadrul conferinţei de presă.

CITEŞTE ŞI: Parlamentul României – Economii 17.500 de RON din utilizarea eficientă a hârtiei

Sunt câteva schimbări esenţiale în activitatea de voluntariat din România. Prima se referă la faptul că această lege organizează voluntariatul din România creând cadrul unui contract între voluntar şi organizaţia-gazdă. A doua realizare foarte importantă este faptul că experienţa căpătată în urma acţiunilor de voluntariat va fi considerată experienţă profesională. Şi nu în ultimul rând, experienţa dobândită prin voluntariat va fi certificată prin documente recunoscute european în opt domenii de competenţă.

Tot în calitate de iniţiator a fost prezent la conferinţă şi ministrul Tineretului, Nicolae Bănicioiu, care şi-a manifestat susţinerea faţă de noul proiect de lege şi a evidenţiat că noua iniţiativă face deja parte şi din Strategia pentru tineret, elaborată în primăvara acestui an.

Senatorul PSD, Mircea Geoană, şi-a exprimat, de asemenea, susţinerea faţă de noul proiect legislativ şi a pus accentul pe importanţa de a structura şi încuraja voluntariatul corporativ care ar trebui adaptat la cerinţele specifice ale societăţii noastre: “Responsabilitatea socială corporativă de care se vorbeşte atât este, de multe ori, un exerciţiu mai degrabă occidental, nu a făcut trecerea către tot corpul de firme cu capital românesc şi de talie mai mică.”

La aceeaşi conferinţă au mai participat Raed Arafat (Secretar de stat, Ministerul Sănătăţii şi Ambasador al Voluntariatului în România), Monica Calota, (Director, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Dezvoltării Profesionale) şi Anca Năstase (Director Executiv Federaţia VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*