URSUS sprijină integrarea urșilor orfani din România

0
393

brown_bear_cub_on_the_tree-1024x768

În 2013, URSUS sărbătorește 135 de ani de existență, prilej de a celebra ursul brun românesc, simbol care a însoțit întotdeauna istoria mărcii. Astfel, URSUS demarează un parteneriat de 3 ani cu organizația WWF România, prin care își propune sa crească nivelul de conștientizare în ceea ce privește importanța ursului brun în România ca specie simbol, susținand activitățile singurului Centru pentru Reabilitarea Urșilor Orfani din țara noastră și din Europa, ce va purta de aici inainte numele Centrul URSUS pentru Reabilitarea Urșilor Orfani.

”URSUS este regele berii din România. De la ursul brun, berea noastră împrumută nu numai numele, ci și personalitatea, atitudinea și mai ales o relație cu totul și cu totul specială cu românii. Acum, la sărbătorirea a 135 de ani de URSUS, am ales să  ne implicăm în protejarea ursului brun românesc. Acesta are o importanță crucială în mediul său: ca vârf de piramidă a ecosistemului, conservarea sa contribuie la echilibrul altor specii și, totodată, o populație de urși reflectă întotdeauna un mediu sănătos. Ne-a impresionat povestea Centrului pentru Reabilitarea Ursilor Orfani și ne-a motivat ambiția și dedicația echipei care lucrează aici. Este singurul centru de acest gen nu doar din România ci chiar din Europa și prin susținerea sa contribuim la viitorul  ursului brun românesc. Parteneriatul nostru cu WWF România, una dintre cele mai active organizații în protejarea ursului brun, devine o prietenie pe care ne-o dorim de impact și de durată pentru regii pădurilor din România, o cauză de care ne leagă 135 de ani de istorie.”, a declarat Marian Olteanu, Senior Brand Manager Ursus.

CITEȘTE ȘI: Lidl. Donație pentru 19 instituții publice de învățământ

Lidl_Woerden_02

Centrul URSUS Pentru Reabilitarea Urșilor Orfani este singurul centru care oferă o șansă reală de supraviețuire acestora, folosind metode de reintroducere a puilor de urs în mediul lor natural. Susținerea mărcii contribuie la asigurarea resurselor ce țin de buna funcționare a centrului: refacerea țarcurilor de pe traseul de reabilitare,  hrană pentru puii de urs și dezvoltarea resurselor umane din cadrul centrului.

Centrul se află în Munții Hășmaș, într-o vale acoperită de păduri, departe de accesul omului, unde puii trăiesc într-un spațiu natural, în țarcuri de suprafață foarte mare. Ei sunt atent monitorizați, pentru a avea toate condițiile de creștere în siguranță. Monitorizarea și îngrijirea se asigură de către specialiștii centrului de la distanță, acest lucru fiind necesar pentru ca puii de urs să își dezvolte în mod natural toate instinctele înnăscute. Până în prezent, centrul se poate mândri cu reabilitarea unui număr de 70 de urși, care s-au reintegrat cu succes în natură.

” Pentru WWF România ursul reprezintă o specie prioritară, nu numai pentru că este poate cel mai iubit și cel mai important locuitor al pădurilor noastre, dar și pentru faptul ca prezența ursului reprezintă un indicator important al sănătații pădurilor din țara noastră. De la începutul activității noastre în România, am implementat proiecte care să protejeze casa ursului, pădurea, care să ne ofere date științifice importante despre această specie, am participat la conservarea speciei și în final am reușit să fim parte într-un proiect unic și extrem de important menit să contribuie la evoluția Centrului URSUS de Reabilitare a Urșilor Orfani. Acest centru oferă o șansă tuturor ursuleților, care din diferite motive rămân orfani și care n-ar avea altfel șanse de supraviețuire, decât în grădini zoologice și țarcuri ilegale. Zeci de urși se vor bucura aici anual de condiții similare celor din sălbăticie, însă în siguranță completă și vor contribui la bogăția biodiversitatii și așa impresionantă a României. Pentru toate acestea suntem bucuroși să avem acum alături un partener la fel de dedicat urșilor ca și noi.”, a declarat Magor Csibi, Manager de Program la WWF România.

CITEȘTE ȘI: L’Oréal, cu 60% mai puține emisii de CO2 și un milliard de consumatori noi, până în 2020

loreal

Un pui de urs petrece în medie doi ani în cadrul centrului. Pe măsură ce crește, el trece în țarcuri tot mai mari, ultimul pas fiind libertatea. Hrana este oferită în așa fel încât puiul de urs să își găsească singur sursele de hrană pentru a-i imprima autonomie si independență. Eliberarea se face în momentul în care se consideră că ursul este apt să se reîntoarcă în pădure și să se protejeze singur. Urșii sunt echipați cu sisteme de teledetecție și monitorizați după eliberare o anumită perioadă, pentru a se asigura adaptarea lor fără probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*