Un nou tip de gaz cu efect de seră, de ”7000 ori mai puternic decât dioxidul de carbon”

0
560

poluare romnaia

Oamenii de știință au descoperit un nou tip de gaz cu efect de seră care se dovedește a fi ”de 7000 de ori mai puternic decât CO2 in procesul încălzirii globale”. Perfluoro tributylamina este un produs chimic longeviv care depăsește toate recordurile posibile privind impactul climatic.

 

O echipă de cercetători din Toronto a descoperit un nou gaz cu efect de seră de 7000 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon în ceea ce privește încălzirea Pământului.

Gazul recent descoperit, numit perfluoro tributylamina (PFTBA), a fost folosit în industria electrică încă de la jumătatea secolului al XX-lea.

CITEȘTE ȘI: UE oferă 80 de miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare durabilă

sustainability_1

Gazul, care nu este produs în mod natural, a întercut toate recordurile pentru potențialul impact asupra climatului, afirmă cercetători ai departamentului de chimie din cadrul Universitătii din Toronto.

„Susținem ca PFTBA are cea mai mare eficiență radioactivă a oricărei molecule descoperite până acum în atmosferă”, spune Angela Hogg, co-autor.

Studiul, publicat în jurnalul Geophysical Research Letters, arată că PFTBA este de 7,100 de ori mai puternic în procesul de încălzire a Pămâtului pe o perioada de 100 de ani decât CO2.

Valoarea de concentrație a PFTBA în atmosferă este joasă – 0,18 bucăti pe trilion în zona Toronto-ului – în comparație cu dioxidul de carbon, concentrația acestuia în atmosferă fiind de 400  bucăți pe milion.

Dr. Drew Snidell, climatolog la Institutul Goddard din cadrul Studiilor Spațiale al NASA, mărturisește:

„Aceasta este o amenințare prin faptul că acest gaz ar putea avea un impact imens asupra schimbărilor climatice – cu condiția să fie o cantitate destul de mare. Din moment ce acum nu este o cantitate prea mare, nu avem de ce să ne facem griji, dar trebuie să ne asigurăm că nu se va mări cantitatea acestuia și că nu va deveni un factor de influență al încălzirii globale”.

CITEȘTE ȘI: Polul Nord, disputat la ONU

antarctica-travel-holiday-oliver-benson-blog

El mai afirmă că un număr de studii recente a atras atenția asupra altor noi gaze de seră, care, asemenea PFTBA, conțin foarte mult potențial de creștere a temperaturii în fiecare moleculă, dar nu sunt răspândite în atmosferă.

Acesta adaugă faptul că asemenea studii au reprezentat o amenințare pentru creșterea accelerată a folosirii substanțelor menționate, fără o cunoștință în prealabil a impactului acestora asupra schimbărilor climatice.

„Din perspectiva schimbărilor climatice, concentrația atmosferică a PFTBA nu trage un semnal de alarmă pentru fenomenul schimbării climatice”, spune Hong. ”Cel mai mare vinovat este dioxidul de carbon, rezultat din emiterea combustibilului mineral.”

Dar gazul PFTBA este macrobian. Cercetătorii din Toronto au estimat că PFTBA rămâne în atmosferă circa 500 de ani, și, spre deosebire de dioxidul de carbon, care este absorbit de păduri și oceane, pentru acesta ne existând ”sinks”/ filtre care să îl aspire.

CITEȘTE ȘI: Problema fluxurilor migratoare în UE, rezolvată

migratory

„Cantitatea acestuia este cu mult mai mică decât a dioxidului de carbon, dar cel mai important lucru este la nivelul molecular, acesta fiind foarte eficient în interacțiunea cu temperatura ridicată a Pământului.” a adăugat aceasta. „Fiecare moleculă este capabilă să afecteze în mod potențial climatul, și, datorită longevității sale, are un efect de lungă durată.”

Hong declară că descoperirea gazului PFTBA și a potențialului său de încălzire pune sub semnul întrebării problema legată de impactul climatic al altor substanțe utilizate în procesele industriale.

PFTBA este folosit încă de la jumătatea secolului al XX-lea în diversele utilizări în aparatura electrică, precum tranzistoare și condensatoare. Cercetătorii susțin că încă nu se cunoaște cât de raspândită este utilizarea acestuia.

Gazul face parte dintr-o întreagă clasă de substanțe folosite în industrie, ale căror efecte aspura atmosferei rămân încă necunoscute.

„PFTBA este unul dintre substanțele chimice industriale care sunt produse, dar pentru care nu există reglementări ce limitează producția, utilizarea sau propagarea acestora”, spune Hong. „Nu este controlat de niciun tip de reglementare privind problemele climatice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*