The Global Risks Report 2019: Cât de riscantă a devenit Globalizarea

0
588

La începutul acestui an World Economic Forum a publicat The Global Risks Report 2019 – 14th edition. Un raport care te pune pe gânduri când vezi că top 3 riscuri cu cel mai înalt grad de a se manifesta anul acesta sunt legate de climă, iar ca impact regăsim pe primul loc armele de distrugere în masă. Împărțit în 5 categorii (economie, mediu, geopolitică, societate și tehnologie) raportul face o radiografie a riscurilor cu care ne putem confrunta în 2019. Deși ne-am obișnuit să considerăm aspectele climatice și economice ca fiind cele mai importante, voi argumenta mai jos de ce consider că nu este așa.

Mcdonaldizarea societății

După primele pagini ale raportului, mi-a venit în minte, nu știu de ce, cartea lui George Ritzer, ”Mcdonaldizarea societății”, apărută în 2011. Sociolog și profesor american care și-a dedicat cea mai mare parte a vieții studiului Globalizării, George Ritzer, în prezent în vârstă de 78 de ani, a descris întregul fenomen al Globalizării prin analogie cu răspândirea fulminantă a lanțurilor de magazine fass-food. Departe de a fi o carte despre McDonalds cartea descrie schema culturală care s-a creat în jurul acestui tip de restaurant și care s-a propagat apoi în întreaga lume, în diferite industrii având la bază 4 criterii: eficiența, calculabilitatea, previzibilitatea și controlul. Asta înseamnă că din ce în ce mai multe business-uri au început să se dezvolte pe aceste criterii pentru a se putea extinde la scară globală. Motivul pentru care m-am gândit la această carte, citind raportul WEF, este ultimul capitol al cărții unde Ritzer vorbește despre De-mcdonaldizarea societății care în esență înseamnă de-globalizare, adică localizare / individualizare… iar unul dintre riscurile indicate în raportul amintit mai sus face referire chiar la această destucturare a lumii actuale. În ultima jumătate de secol toate eforturile s-au concentrat înspre stabilirea unor valori comune pentru ca în prezent să ne confruntăm cu divergențe din ce în ce mai mari (vezi Brexit, conflictul arabo-israelian etc.) care da se constituie într-un risc major pentru că au rol de destabilizare la nivel mondial.

Hai să vedem cum s-a ajuns aici

Deși raportul începe cu accent grav pe riscurile climatice, economice și geo-politice, în opinia mea capitolul 3 are o importanță covârșitoare – The Human Side of Global Risks ne dă de fapt dimensiunea reală a situației în care ne aflăm:

  • Organizația Mondială a Sănătății a raportat, în perioada 1990-2013, o creștere a nivelului de depresie cu 54%, la nivel mondial, în timp ce anxietatea a crescut cu 42%;
  • 700 de milioane de oamenii, la nivel mondial, au probleme psihice;
  • În perioada 2009-2015 rata de auto-mutilare în cazul fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani s-a triplat, iar rata de suicid în cazul fetelor cu vârste între 15 și 19 ani a crescut cu 59%, în aceeași perioadă;
  • Rata de agravare a problemelor psihice crește de la Est la Vest (4.8% – China; 31% SUA);
  • Violența, sărăcia și însingurarea sunt principalii factori care potențează cifrele estimate mai sus;
  • Dependența de tehnologie este unul dintre factorii principali care determină însingurarea oamenilor;
  • Automatizarea, monitorizarea și stresul de la locul de muncă: tot mai puțini oameni se simt entuziasmați cu ceea ce fac la serviciu.

De unde vine riscul major

Este extrem de simplu să îți dai seama că da, creșterea temperaturii globale, distribuirea neuniformă a bogăției sau tensiunile politice care se întrevăd în zonele fierbinți ale lumii sunt într-adevăr riscuri pe care va trebui să le gestionăm. Însă o problemă importantă pe care eu o văd în lumina cifrelor menționate mai sus este cu cine vom gestiona aceste riscuri sau, mai bine spus, cine le va gestiona… în condițiile în care în ultimii 13 ani rata tulburărilor mintale, la nivel mondial, se află pe un trend ascendent, iar factorul declanșator este dependența de tehnologie. Și când spun tehnologie îmi vin în minte 2 lucruri:

  1. Raportul WEF arată că dezvoltarea tehnologiei a condus la o scădere a gradului de empatie între oameni ceea ce a condus mai departe la creșterea nivelului de agresivitate și anumărului de conflicte.
  2. Adam Smith, exonomist și filosof englez, care susținea în cartea sa ”Teoria sentimentelor morale” (1759) că empatia ne determină să luăm în considerare o acțiune ca și cum ne-ar afecta pe noi înșine chiar dacă nu este așa.

A patra Revoluție Industrială este de fapt o Revoluție Culturală

Globalizarea, în esența ei a condus la pierderea empatiei care guverna viața comunităților la sfârșitul secolului al XVIII-lea pentru că într-adevăr e foarte greu să te pui în pielea unui român când conduci un business din New York. 

Ceea ce are loc în prezent din punctul meu de vedere este o revoluție culturală care are la bază lupta între valori, iar apropiata ieșire a Marii Britanii din UE confirmă încă odată invaliditatea viziunii integratoare / globale asupra lumii care s-a perpetuat sub numele multor lideri ambițioși de-a lungul istoriei.

Raportul WEF pentru decision makers

Esența a tot ce am povestit mai sus, plecând de la raportul WEF este că genul acesta de viziune s-a transferat și în business. Fiecare companie este în sine o mini-lume… are propria ordine sub forma culturii organizaționale, propriile reguli, dar cel mai important este că funcționează datorită oamenilor care vin zi de zi la serviciu și încearscă să își facă treaba cât mai bine. Așa că din punctul meu de vedere raportul este de citit și de interpretat în această cheie, a companiilor văzute ca ecosisteme în sine care nu mai pot să funcționeze după viziuni globale pentru că după cum se vede amprenta locală iese la suprafața oricât de frumos am încerca să împachetăm o cultură corporativă universală. 

De-a lungul anului vom detalia, în Social Social Responsibility Magazine, fiecare categorie de riscuri dezvoltată de Forumul Economic Mondial în materiale punctuale care privesc problema din mai multe perspective, astfel încât să ne putem contura o imagine cât mai clară a situației în care se află lumea în acest moment și asupra soluțiilor pe care le avem la îndemână pentru a întâmpina riscurile la care vom fi supuși. Urmărește hashtagul #globalriksSRM pentru a fi la curent cu tot ce scriem în această direcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*