ȘTIAȚI CĂ Soarele este responsabil cu mai puțin de 10% pentru încălzirea globală

0
421

nasa-solar-activity

Doi cercetători, Terry Sloan și Arnold Wolfendale, profesori la Universitatea din Lancaster, respective Universitatea din Durham aruncă în aer ideile commune despre încălzirea globală. Potrivit unui studio pe care cei doi l-au realizat recent activitatea solară nu a contribuit cu mai mult de 10% la încălzirea globală în secolul XX.

CITEȘTE ȘI: Un exemplu de responsabilitate

Astfel nici schimbările în activitatea solară, nici impactul Soarelui în blocarea radiațiilor cosmice nu au contribuit semnificativ la încălzirea globală.

Rezultatele au fost publicate vineri, 8 noiembrie, in revista Environmental Research Letters.

CITEȘTE ȘI: Marco Contiero despre aprobarea unui nou tip de porumb modificat genetic: Ne întrebăm în numele cu acționează de fapt CE

porumb

Până acum se credea că energia pe care Pământul o primește de la soare era un factor important de creștere a temperaturilor globale.

Cei doi cercetători au încercat să cuantifice efectul pe care activitatea solară – fie direct, fie prin intermediul radiațiilor cosmice – l-ar fi putut avea asupra temperaturilor globale în secolul XX comparând datele cu privire la rata la care radiațiile cosmice intră în atmosferă.

Aceștia au descoperit o corelație mică între radiațiile cosmice și temperaturilor globale, care are loc o dată la 22 ani; cu toate acestea, rata de schimbare a radiației cosmice a fost defazată în urma schimbării temperaturilor globale cu 1-2 ani, sugerând că schimbările de temperatură ar putea să nu se întâmple din cauza radiațiilor cosmice și a formării norilor, dar s-ar putea datora efectelor directe ale Soarelui.

CITEȘTE ȘI: ȘTIAȚI CĂ Clădirile sunt responsabile pentru mai mult de 10% din emisiile totale de dioxid de carbon

cladire verde

Prin compararea micilor oscilații în rata radiațiilor cosmice – din datele a doua monitoare de neutroni – și schimbările de temperatură, cu tendințele generale ale celor două începând din 1955, Sloan și Wolfendale au constatat că mai puțin de 14% din încălziriea globală observată în această perioadă ar putea fi atribuită activității solare.

Mai mult, cercetătorii au analizat studiile anterioare din literatura de specialitate pentru a găsi alte dovezi ale unei legături între activitatea solară și creșterea temperaturilor globale. Descoperirile lor au indicat că, în general, contribuția activității solare la încălzirea globală, fie direct, fie prin intermediul radiațiilor cosmice, a fost chiar mai mica de 10%, scrie ecomagazin.ro.

Ar fi fost de așteptat ca evenimente cum ar fi dezastrul nuclear de la Cernobil sau testarea armelor nucleare să influențeze aerosolii din atmosferă, dar nu s-au putut vedea astfel de efecte.

CITEȘTE ȘI: Concentrația gazelor cu efect de seră a crescut accelerat în 2012

global warming

Profesorul Sloan a spus: “Lucrarea descrie încercarea noastră de a gasi o legătură între radiațiile cosmice și schimbările de temperatură la nivel mondial. Am tras concluzia că nivelul contribuției activității solare la încălzirea globală observată în secolul XX este mai mica de 10% . Ca urmare a acestui fapt și a altor lucrări, IPCC declară ca nicio asociere robustă între schimbările în radiațiile cosmice și acoperirea cu nori a atmosferei nu a fost găsită încă.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*