România, din nou la finalul clasamentului

0
491

exercises

Rezultatele ultimului sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică arată că 59% dintre cetățenii Uniunii Europene fie nu fac niciodată sport, fie rareori desfășoară activități sportive, în timp ce 41% fac sport cel puțin o dată pe săptămână.

Potrivit sondajului, Europa de Nord este mult mai activă fizic decât sudul și estul. 70% dintre respondenții din Suedia au declarat că fac sport sau activități fizice cel puțin o dată pe săptămână, plasându-se cu puțin înaintea celor din Danemarca (68%) și Finlanda (66%) și fiind urmați de cei din Olanda (58%) și din Luxemburg (54%). La finalul clasamentului se află Bulgaria, unde 78% dintre persoane nu fac niciodată sport sau activități fizice, urmată de Malta (75%), Portugalia (64%), România (60%) și Italia (60%).

„Rezultatele Eurobarometrului confirmă necesitatea adoptării unor măsuri pentru a încuraja un număr mai mare de persoane să practice activități sportive și fizice ca parte din viața lor de zi cu zi. Acest lucru este de o importanță crucială, nu doar din perspectiva sănătății, bunăstării și integrării persoanelor, ci și din cauza costurilor economice semnificative care rezultă din lipsa activității fizice. Comisia se angajează să sprijine statele membre în eforturile lor de a încuraja populația să fie mai activă. Vom pune în aplicare recent adoptata Recomandare a Consiliului privind activitățile fizice menite să îmbunătățească sănătatea și vom accelera planurile în vederea instituirii unei săptămâni europene a sportului. Noul program Erasmus + va oferi, la rândul său, — pentru prima dată — finanțare pentru inițiativele transnaționale de promovare a sportului și a activității fizice.”

Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul sportului

Un rol important în încurajarea unui stil de viață activ îl au autoritățile locale, potrivit sondajului. Deși 74% dintre respondenți sunt de părere că cluburile sportive locale și alți furnizori oferă suficiente oportunități pentru activități fizice, 39% consideră că autoritățile locale nu fac destul.

CITEȘTE ȘI E-sănătatea la raport

e-health

La întrebarea „Cât de des faceți sport?”, anul trecut, 8% dintre respondenți au spus că practică un sport sau fac exerciții în mod regulat, în timp ce, în 2009, procentul a fost de 9%. Totodată, 49% dintre persoanele chestionate au spus că nu fac niciodată sport, față de 39%, în 2009. Dacă în urmă cu patru ani 31% dintre respondenți făceau exerciții în mod regulat, procentul a crescut la 33%, în 2013.

Referitor la România, procentele nu sunt foarte optimiste. Dacă în 2009 8% dintre cei care au participat la realizarea sondajului au spus că fac sport în mod frecvent, în 2013 s-a observat o scădere de 2%. În același timp, 60% dintre respondenți nu fac niciodată sport, față de 49%, în 2009.

Răspunsurile primite la întrebarea „Cât de des practicați alte tipuri de activități fizice (dans, mers cu bicicleta etc.)?” nu au fost nici ele foarte optimiste. 15% dintre cetățenii europeni practică astfel de activități cu regularitate, 33% cu o anumită regularitate, 22% rar, iar 30% niciodată.

CITEȘTE ȘI Energie nepoluantă pentru o școală din Constanța

panouri solare

Acest sondaj Eurobarometru a fost realizat pentru Comisia Europeană de către rețeaua TNS Opinion&Social în cele 28 de state membre, între 23 noiembrie și 2 decembrie 2013. Respondenții, în număr de aproape 28 000, provin din diferite grupuri sociale și de populație. Rezultatele sunt comparabile cu cele ale sondajelor din 2002 și 2009. Următorul pas este elaborarea unor politici prin care să fie promovate sportul și activitățile fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*