Primul pact de luptă împotriva traficului ilicit – Asociatia ACTIV

0
839

DESCRIEREA PROIECTULUI

VIZIUNE

 • Organizația noastră își dorește să fie un hub cu rol de mediator între instituțiile statului cu atribuții în combaterea traficului ilicit și industriile afectate, prin colaborari punctuale, schimburi de informații și parteneriate. De asemenea ne dorim ca prin activitatea noastră sa devenim liantul intre stat, consumatorii si producatorii de marfuri afectati de fenomenul traficului ilicit.

MISIUNE

 • Asociația are drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la informarea și conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri.

VALORI

 • Asociația ACTIV promovează următoarele valori: integritatea, responsabilitatea, respectul și cooperarea.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

 • Să promoveze și să sprijine pe multiple planuri inițiative, acțiuni și demersuri concrete în vederea stimulării și intensificării activităților de diminuare și prevenire a traficului ilicit.
 • Să inițieze, să organizeze și să desfășoare programe, acțiuni și activități, in asociere cu industrii puternic afectate de traficul ilicit, cu scopul de a aduce pe agenda publică problema efectelor negative ale traficului ilicit în România.
 • Să reprezinte liantul între consumatorii și producătorii de mărfuri afectați de fenomenul traficului ilicit. Să devină o sursă credibilă de informație în ceea ce privește traficul ilicit.
 • Să sprijine și să colaboreze cu autoritățile în efortul de diminuare a prejudiciul adus bugetului de stat de traficului ilicit.
 • Să poziționeze industriile cele mai afectate ca parteneri de încredere ai autorităților pentru combaterea traficului ilicit în scopul diminuării pierderilor producătorilor și a creșterii încasărilor la bugetul de stat.
 • Să sprijinine instituțiile statului, să faciliteze schimbul de informații vizând prevenirea și combaterea traficului ilicit cu agențiile de aplicare a legii la nivel național, european și internațional, cu strictă respectare a legislației naționale, europene, internaționale și comunitare în domeniu.
 • Să promoveze și să susțină întâlniri și schimburi de experiență la nivel local, național și internațional, între factorii decizionali și experți în prevenirea și combaterea traficului ilicit în scopul creșterii siguranței publice.
 • Să stabilească contacte și relații de colaborare cu instituții guvernamentale, organisme, asociații sau fundații în tară sau străinatate care ar putea sprijinii activitatea Asociației.
 • Să desfășoare activități de informare, conștientizare, sensibilizare și educare pentru reducerea incidenței traficului ilicit.
 • Să dezvolte programe, acțiuni și activități economice proprii în vederea autofinanțării.
 • Să dezvolte parteneriate si colaborari, în condițiile legii, cu autorități publice, organizații, instituții și orice forme organizate ale societății civile în condițiile legii, persoane fizice, persoane juridice de drept public și privat, sectorul de afaceri, mass-media etc, în vederea realizării scopului și a obiectivelor asociației de a diminua traficul ilicit în România.

ACTIVITĂȚI ȘI EVENIMENTE ÎN CADRUL PROIECTULUI

Studiu privind percepția românilor asupra contrabandei

În susținerea misiunii sale, asociația ACTIV a realizat în luna iulie, în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, un studiu de piață cu privire la percepția românilor asupra traficului ilicit. Studiul, realizat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că 90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă. Totodată, studiul arată că aproape 20% dintre români ar cumpăra un produs de contrabandă datorită prețului mai mic.

Întâlnire cu Domnul Ministru Viorel Ilie

Asociația ACTIV are ca obiectiv să sprijine și să colaboreze cu autoritățile în efortul de diminuare a impactului generat de fenomenul traficului ilicit de mărfuri și servicii. În acest sens, Directorul General al asociației, Daniel Mărăcineanu, a avut o întâlnire de lucru cu Domnul Viorel Ilie, Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, căruia i-a prezentat obiectivele și proiectele  asociației. În cadrul discuțiilor au fost analizate date relevante referitoare la amploarea fenomenului,  a efectelor sale asupra consumatorilor, industriilor afectate și în principal asupra încasărilor la bugetul de stat. Cu această ocazie, domnul Ministru Viorel Ilie a acceptat și invitația de a participa la evenimentul de lansare oficială al Asociației, care va avea loc în data de 21 septembrie 2017.

Întâlnire cu RUCODEM

Asociația ACTIV îți dorește să dezvolte parteneriate și colaborări, în condițiile legii, cu autorități publice, organizații, instituții și orice forme organizate ale societății civile în condițiile legii, persoane fizice, persoane juridice de drept public și privat, sectorul de afaceri, mass-media etc, în vederea realizării scopului și a obiectivelor asociației de a diminua traficul ilicit în România. În acest sens, directorul general al asociației Daniel Mărăcineanu a avut o întâlnire cu Doamna Mihaela Rabu, Director General RUCODEM – Uniunea Româna a Producătorilor de Cosmetice şi Detergenţi. Discuțiile s-au axat pe analiza datelor referitoare la efectele pe care produsele contrafăcute și cele introduse pe piață prin contrabandă îl au asupra producătorilor, distribuitorilor și retailerilor din sectorul cosmetic. S-a stabilit continuarea și intensificarea dialogului și a schimbului de informații în vederea diminuării traficului ilicit, fenomen care generează pierderi de zeci de milioane de euro industriei cosmetice din România.

Întâlnire cu Procurorul General al României

Marți, 2 august 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, directorul general al Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit “Viitorul” a fost primit în audiență de către Procurorul General al României, domnul Augustin Lazăr, pentru a prezenta scopul, obiectivele și proiectele asociației. În cadrul discuțiilor de prezentare au fost abordate subiecte de interes referitoare la problematica traficului ilicit, a posibilitățiilor de combatere eficientă a fenomenului și a modalităților prin care A.C.T.I.V. poate sprijini, în parteneriat cu instituțiile publice, eforturile autorităților cu atribuții în domeniu.


Întâlnire cu Asociația Confecționerilor din România (ACIR) și Vicepreședinte al Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS)

Efortul nostru se axează pe discuții aplicate cu reprezentanți ai industriilor afectate. În acest sens, menționăm întâlnirea de lucru pe care Directorul General ACTIV, Daniel Maracinenu, a avut-o cu doamna Elena Stoica, Președinte al Asociația Confecționerilor din România (ACIR) și Vicepreședinte al Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS). Am abordat problemele reale cu care se confruntă producatorii din domeniu și care sunt mijloacele eficiente de combatere a trafiului ilicit, fenomen care aduce sectorului prejudicii de peste 100 milioane de euro anual.

Întâlnire cu Președintele ASSAI

Directorul General ACTIV, Daniel Mărăcineanu s-a întâlnit joi, 3 august, la sediul asociației, cu Domnul Cristian Muntean, Președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente. Subiectele abordate au vizat prezentarea pericolelor la care se expune consumatorul din cauza existenței și folosirii pe piață a pieselor și accesorilor auto de calitate inferioară, analiza pierderilor produse industriei auto și bugetului de stat de traficul ilicit și pe posibilitățile de colaborare în scopul informării corespunzătoare a publicului și a autorităților cu privire la aceste aspecte. Președintele ASSAI a apreciat în mod deosebit inițiativa ACTIV de a se implica în lupta împotriva traficului ilicit cooptând și implicând toate industriile afectate în formularea unui punct de vedere comun în privinșa modului eficient de combatere a fenomenului în colaborare cu instituțiile statului. De asemenea, la evenimentul de lansare al Asociației ACTIV, reprezentantul ASSAI va participa în calitate de invitat și speaker.

Întâlnire cu Adriana Aldescu, Director General la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

Vrând nevrând tot mai multe produse contrafăcute ajung pe piața din România, fară că conștientizăm efectele negative pe care le are asupra noastră. Am discutat despre acest fenomen care a crescut alarmant în ultimii ani, cu doamna Adriana Aldescu, Director General la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

Întâlnire cu Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR)

Fenomenul traficului ilicit s-a extins alarmant și în industria farmaceutică. In acest context am încercat să aflăm cauzele acestui fenomen dintr-o sursă autorizată. Doamna Cristina Pricop, directorul executiv al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a oferit, în cadrul întâlnirii avute cu Daniel Maracineanu, directorul general ACTIV, informații valoroase și soluții concrete în combaterea traficului ilicit cu produse farmaceutice, mai ales în ceea ce privește componenta cea mai afectata, aceea a suplimentelor alimentare.

Workshopul Activ în lupta împotriva traficului ilicit la Satu Mare

Pe 19 octombrie, parlamentarii PSD, PNL și UDMR, și reprezentanți ai autorităților publice din județ au semnat în premieră națională Pactul local pentru combaterea traficului ilicit, propus de către Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV). Ceremonia de semnare a avut loc la finalul dezbaterii pe tema contrabandei și a traficului cu produse contrafăcute organizată de către ACTIV în colaborare cu Prefectura Satu Mare. La dezbatere au participat și reprezentanți ai companiilor afectate de trafic ilicit, precum și invitați din partea presei locale.

Evenimentele următoare până la finalul anului 2017

 • Workshop la Botoșani, noiembrie 2017
 • Workshop la Timișoara, noiembrie 2017
 • Masă rotundă la Parlamentul României, decembrie 2017

Planuri pentru 2018

În 2018 activitatea asociației ACTIV va continua cu alte evenimente regionale și cu pregătirea liniilor directoare pentru Strategia Națională de combatere a traficului Ilicit de mărfuri. De asemenea, asociația pregătește campanii de informare și educare a publicului privind efectele negative ale contrabandei și ale produselor contrafăcute.

 

Date de contact:

Daniel Mărăcineanu

Director General

+40 728 220 498

www.asociatiaactiv.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*