Policy Brief: Cum îi ținem pe medici în România

0
629

doctor

Medicii din România sunt cel mai prost plătiți din Uniunea Europeană, nu doar în cifre absolute ci și ca procent din PIB pe cap de locuitor. Această situație dovedește că lipsa resurselor nu este o scuză pentru remunerația slabă – ba mai mult, există chiar acum resurse pe baza cărora veniturile medicilor ar putea fi majorate substanțial, fără efort suplimentar de la bugetul de stat, cu folosirea cadrului legal existent dar încă neaplicat.

Câștigul anual mediu al unui medic român este practic egal cu PIB/locuitor din România (x1,01).Medicii suedezi încasează de 2,3 ori PIB/locuitor din Suedia, italienii de 3 ori, britanicii de 3,7 ori, francezii de 4,4 ori, germanii de 5,4 ori iar olandezii de 8,7 ori. Ca sumă absolută, diferențele sunt și mai umilitoare: Un medic român încasează anual 8240 de dolari, adică mai puțin decât un britanic într-o singură lună. În capătul opus al clasamentului, fiecare medic olandez duce acasă 286 de mii de dolari pe an.

Care sunt soluțiile pentru a rezolva măcar parțial acest dezechilibru și pentru a opri exodul creierelor din domeniu? Prezentul Policy Brief SAR identifică soluții, între care un prim pas – de majorare substanțială a veniturilor celor mai buni dintre medici – poate fi făcut pe baza legislației și a resurselor existente.

Citește Policy Brief-ul SAR Cum să-i ținem pe medici în România
<http://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/2015/05/Policy-Brief-68_mai-2015.pdf>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*