Noi propuneri în domeniul agriculturii ecologice

0
526

bio

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a publicat o propunere referitoare la un regulament nou privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice. Rolul acesteia este de a rezolva problemele cu care se confruntă actualul sistem. Grupurile-țintă  vizate de regulament sunt consumatorii și producătorii.

Piața produselor ecologice a UE a crescut de patru ori în ultimii 10 ani. De aceea, normele trebuie actualizate și adaptate, în vederea dezvoltării continue a domeniului și a găsirii de soluții pentru problemele existente.

„Viitorul sectorului ecologic al UE depinde de calitatea și onestitatea produselor vândute cu logoul ecologic european. Comisia urmărește îmbunătățirea cantitativă și calitativă a agriculturii ecologice a Uniunii Europene, prin consolidarea încrederii consumatorilor în produsele ecologice și prin îndepărtarea obstacolelor din calea dezvoltării agriculturii ecologice. Acest pachet este bun atât pentru consumatori, cât și pentru fermieri. Consumatorii vor avea garanții mai solide privind alimentele ecologice produse și vândute în UE, iar fermierii, producătorii și comercianții cu amănuntul vor avea acces la o piață mai extinsă atât în Uniune, cât și în afara ei.”

Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală

CITEȘTE ȘI Dumitru Borțun: Când faci cu adevărat CSR, lași ceva în urmă pe termen mediu și lung

DSC_0814

Obiectivele principale ale propunerii sunt menținerea încrederii consumatorilor și a producătorilor și facilitarea trecerii fermierilor la agricultura ecologică. Scopul este ca agricultura ecologică să răspundă cerințelor populației, având în vedere calitatea și protejarea mediului.

Propunerile Comisiei Europene vizează:

  • eliminarea unor excepții actuale în materie de producție și de controale, atât la nivelul UE, cât și în ceea ce privește produsele importate;
  • aplicarea controalelor în funcție de riscuri;
  • înscrierea micilor fermieri într-un sistem de certificare în grup, pentru a le facilita procesul de trecere la agricultura ecologică;
  • adăugarea unor noi dispoziții referitoare la exporturi, cu scopul de a defini mai clar dimensiunea internațională a comerțului cu produse ecologice;
  • simplificarea legislației pentru a reduce costurilor administrative suportate de fermieri, dar și pentru îmbunătățirea transparenței în acest domeniu.

Printr-un Plan de acțiune, referitor la viitorul producției ecologice în Europa, Comisia dorește să vină în sprijinul fermierilor, producătorilor și comercianților cu amănuntul din acest sector, în vederea adaptării la noile popuneri. Astfel, se are în vedere o mai bună informare a fermierilor în privința inițiativelor de politică ale UE din domeniul dezvoltării rurale și din cel al agriculturii care vizează promovarea agriculturii ecologice. De asemenea, se urmărește consolidarea legăturilor dintre proiectele de cercetare și inovare și producția ecologică din UE, cât și încurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu în școli. 

Propunerea are la bază un proces de consultare, început în 2012, care a inclus o serie de audieri cu experți din UE și internaționali din domeniul producției ecologice. O consultare publică desfășurată în 2013 a evidențiat preocupările publicului (majoritar format din consumatori) în ceea ce privește aspectele de mediu și de calitate și a arătat că este în mod clar nevoie de norme mai puternice și mai uniforme referitoare la producția ecologică, la nivelul Uniunii Europene.

CITEȘTE ȘI România, din nou la finalul clasamentului

exercises

Acest sector este din ce în ce mai dinamic în România și prezintă o evoluție față de anii precedenți. Dacă în 2006 erau înregistraţi 3409 de operatori în agricultura ecologică, în 2012 numărul acestora a ajuns la 15544. În urmă cu șapte ani suprafaţa cultivată în agricultura ecologică (culturi pe teren arabil) era de 45605 ha. În timp ce, în 2012, a crescut de patru ori (174643,95 ha).

„2013 a fost un an agricol bun și pentru fermierii din agricultura ecologică, cu producții mai mari, dar care au mers cu precădere la export.”

Marian Cioceanu, președintele Bio-Romania

Agricultura ecologică îmbină bune practici de mediu, un nivel ridicat de biodiversitate, conservarea resurselor naturale și standarde de producție ridicate bazate pe substanțe și procese naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*