Mergi cu bine, Prințesă Marina Sturdza!

A lăsat în urmă o Românie confuză, o Românie a intereselor ascunse și micilor ciupeli. Un om pe care țara l-a aruncat în lume s-a întors la ea și să o ajute.

0
1801

Jurnalistă, vicepreşedinte al casei de modă Oscar de la Renta, director UNICEF, a avut o activitate caritabilă impresionantă. Prinţesa Marina Sturdza s-a născut la 1 aprilie 1952 în România, iar de la vârsta de 3 ani a trăit în exil. După fuga din România, Marina Sturdza a crescut în Canada şi a devenit jurnalistă. Mai târziu a plecat la Geneva, unde a lucrat la UNICEF. În România s-a întors după 1990, iar în Republica Moldova a contribuit la deschiderea primului centru de îngrijire paliativă pentru pacienţi cu boli în stadii terminale – Hospice „Angelus”. Prinţesa Marina Sturdza a venit ultima dată în România în luna aprilie, cu ocazia vizitei Prințului Charles.

”Lumea nu se schimbă de pe o zi pe alta”, Marina Sturdza, într-un interviu pentru SRM.

Oricât aș încerca îmi e greu să găsesc cuvinte care să redea cu adevărat ceea ce a însemnat Prințesa Marina Sturdza pentru mine. A fost un fel de zână bună care părea că mă urmărește din umbră. Câteodată îmi mai scria pe câte o rețea socială să mă întrebe ce mai fac.

Printesa Marina Sturdza, la lansarea Social Responsibility Magazine

De cum îți deschidea ușa te izbea simplitatea ei copleșioare. De multe ori o priveam și înțelegeam că este îmbrăcată într-un mod absolut obișnuit, că locuiește într-o casă mai mult decât modestă, dar avea o eleganță care nu știai dacă îi vine din atitudine, din felul de a vorbi, de a se îmbrăca, din actele de caritate pe care le făcea, sau din toate astea la un loc.

 

Printesa Marina Sturdza, la lansarea Social Responsibility Magazine

Pentru social Responsibility Magazine, Prințesa a fost o validare a necesității existenței ei. A răspuns ferm și hotărât, DA, când am rugat-o să se implice în realizarea primului număr print. A susținut înființarea ei cu toate forțele și a avut toată încrederea că demersul va fi unul reușit.

Prima editie print Social Responsibility Magazine

A trăit în condiții modeste, în Canada, dar a primit acasă o educație demnă de o prințesă.

”Am crescut într-un loc unde asemenea titulaturi (prințesă) nu aveau nicio relevanţă, dar nici nu mi-a plăcut să-mi afişez provenienţa. În Canada, în anii ’50, am dus viaţa obişnuită a unui străin aciuat acolo. Dar am avut în mine, mereu, sentimentul că reprezint o mare familie, am fost crescută corespunzător, şi atunci când am revenit în Europa – unde oamenii ştiu istoria – mi-a părut natural să fiu recunoscută ca atare. Mai curând au fost şocaţi cei care mă ştiu de-o viaţă, dar au aflat despre „prinţesa Marina Sturdza” din presă”.

Famlia Marinei Surdza a ajuns în Canada, printr-un program al Crucii Rosii. Au avut de ales între Noua Zeelanda, Groenlanda, Africa de Sud si Canada. 

Contractul era pentru un an de zile, timp în care lucrai din greu fizic. După aceasta erai ajutat ca în cinci ani să primești cetățenia canadiană.

Astfel s-au trezit departe de civilizație, la o fermă de porci în provincia Alberta. După expirarea termenului de un an, tatăl ei a vândut reviste din ușă în ușă, a spălat mașini.

Marina Sturdza a locuit într-o pivnița, unde mama ei făcuse perdele, ca să demarcheze diverse camere, veceul era la al doilea etaj și baia la al șaptelea.

A absolvit Belle Arte și a devenit jurnalistă de modă, cunoscând și împrietenindu-se cu câteva dintre figurile emblematice ale modei secolului XX: Karl Lagerfeld, Giorgio Armani, Ralph Lauren, Oscar de la Renta.

Cu acesta din urmă a ajuns chiar să colaboreze îndeaproape, când a devenit vicepreședintele companiei sale, motiv pentru care s-a mutat din Canada la New York. Și-a dorit să facă mai multe pentru cei din jur și asa a ajuns la Geneva, pe un post global la UNICEF. Acolo și-a descoperit vocația caritabilă, pe care a exersat-o din plin, odată cu revenirea în România, după 1990.

Mergi cu bine Prințesă Marina Sturdza!

Printesa Marina Sturdza, la lansarea Social Responsibility Magazine

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*