Raluca Alexie, Ofițer de Sustenabilitate pentru City & Guilds Group UK

SRM : Cum te-ai angajat în cadrul acestei companii ?

Lucrez pentru această companie de trei ani și pot spune că este un loc de muncă ideal. Nu numai pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac, dar mediul de lucru, colegii și oportunitățile de dezvoltare personală și profesională sunt la un nivel ridicat.

Am început pe un post temporar, lucram trei zile pe săptămână, mai mult pe partea administrativă a jobului pe care îl am azi. După numai trei luni am obținut postul full time.   Procesul de angajare a constat în trei interviuri și două teste scrise, pe care le-am trecut datorită determinării pe care am avut-o să rămân în această companie. Mi-am dorit atât de mult acest job, încât obținerea lui a fost cea mai mare realizare a mea până la acel moment.

În ceea ce privește studiile de care ai nevoie pentru a lucra în CSR, există bineînțeles calificări specifice, dar parerea mea este că acest domeniu ține mai mult de plăcerea de a face lucruri pentru cei din jur, de a contribui la clădirea unei lumi mai bune pentru noi și pentru generațiile următoare. Eu am terminat facultatea de Studii Culturale Europene și un master în Management de Proiect în România, însă nu studiile m-au ajutat să obțin acest job, ci abilitățile pe care le-am dobândit de-a lungul multor ani de voluntariat. Spre exemplu, am fost voluntar la Crucea Roșie Română sau Consiliul Tineretului din România, federația care reprezintă tinerii și organizațiile de tineret la nivel național și internațional cu scopul de a apăra și promova drepturile tinerilor români.

Nu știu dacă lucrurile s-au schimbat în România din acest punct de vedere, însă când am terminat eu facultatea, acum șase ani, nimeni nu voia să te angajeze pe baza experienței de voluntariat.

În schimb, în UK, a fost ceea ce a contat cel mai mult, deoarece prin voluntariat te implici cu toată inima, muncești de dimineața până seara fără să fii plătit și tot ești dispus să mergi a doua zi la munca. De ce? Pentru o cauză care este aproape de sufletul tau, pentru că iți place ceea ce faci și vrei să excelezi din pasiune, nu din considerente materiale.

Asadar, am obtinut job-ul full time si de atunci am continuat să ma dezvolt.  Am aflat foarte multe despre Responsabilitatea Socială Corporativă, am avut ocazia să progresez și să lucrez pe mai multe proiecte în același timp, dar și să întâlnesc omeni care m-au inspirat și de la care am  avut mult de învățat. Astăzi coordonez un proiect de £5m, care contribuie la schimbarea vieților oamenilor, oferindu-le șansa să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a intra în câmpul muncii. Se numește Skills Development Fund și oferă grant-uri de peste £50,000 proiectelor care se învârt în jurul celor două teme principale ale Fondului: ‘Femei și fete marginalizate’ și ‘Prevenirea infracțiunilor și recidiva acestora’.

 

SRM : Ce alte proiecte mai desfășurați în afară de cel menționat anterior ?

Pe lângă acest proiect, pe agenda de sustenabilitate a City & Guilds Group se mai află și:

  • Un program de burse care ajută oamenii cu nevoi financiare să studieze și să obțină una dintre calificările noastre ce variază de la calificari tehnice la programe de ucenicie. Programul oferă £200,000 pe an unui numar de aproximativ 80 de persoane cu vârste curpinse între 16 și 65 de ani care locuiesc în UK.
  • Un program de voluntariat pentru angajati care are drept scop implicarea acestora și care se aliniază scopului general al Grupului, creând un impact unic în comunitățile în care acesta operează. Prin acest program, toți angajații Grupului au oportunitatea de a face ceva diferit de ceea ce implică munca lor de zi cu zi. Ei pot alege dintr-o gama variată de activitați, de la cele creative precum gradinăritul, până la activități care au la bază dezvoltarea unor abilități ce îi ajută în munca de zi cu zi, precum programele de mentoring.
  • Programe de implicare a tinerilor precum:

‘Work Experience’ – un program ce oferă tinerilor posibilitatea de a experimenta o săptămână sau două în cadrul unui mediu de afaceri real și de a deveni mai conștienți de oportunitățile de angajare. Toți participanții primesc un certificat de formare acreditat după finalizarea cu succes a experienței.

Sau
‘Apprentice Connect ‘, o inițiativă condusă de ucenici calificați ai City & Guilds Group pentru a oferi tinerilor ocazia de a se întâlni cu ucenici de succes si de a le auzi poveștile inspiraționale. Inițiativa oferă școlilor o rețea de amabasadori ai  programelor de ucenicie care este ușor de accesat și care oferă studenților perspective de viață în ceea ce privește tipurile de oportunități de carieră pe care programele de ucenicie le pot oferi.

Bineînțeles că pe lângă toate aceste inițiative, City & Guilds Group are un comportament sustenabil în ceea ce privește mediul înconjurător, de la materialele folosite în clădirile noastre până la procesele ecologice utilizate. Toate aceste inițiative asigură o abordare sustenabilă a companiei asupra mediului înconjurător și a comunităților în care operează.

 SRM: Cum gândești strategia de RSC și cum o validezi cu conducerea companiei?

În momentul de față, strategia generală de RSC urmează a fi revizuită, deoarece programele pe care le desfășurăm s-au înmulțit și dezvoltat foarte mult în ultimii doi ani.

Cu toate acestea, avem strategii individuale revizuite pentru fiecare dintre programele mai sus menționate. Toate strategiile în vigoare au la bază un scop comun: acela de a ajuta oamenii să își dezvolte abilitatile necesare pentru a progresa și pentru a contribui la dezvoltarea economiilor.

Mai mult decât atât, oricare dintre strategiile individuale ale programelor se aliniază Strategiei Grupului până în anul 2020, care are la bază:

  • Consolidarea poziției de lider, asigurând o mai mare amploare și diversificare;
  • Dezvoltarea valorii produselor noastre în conformitate cu scopul nostru de a pregăti oamenii la locul de muncă și pentru următoarea slujbă;
  • Consolidarea impactului nostru, în special a brandului și a diferențierii;

Ø  Reinvestirea profiturilor pentru a îmbunătăți viața, performanța afacerilor și peisajul pentru educație.

Orice strategie este validată mai întâi de managerul programului respectiv, iar apoi de către Chief Executive Officer.

 

SRM : Cum e privit procesul de raportare în companie, după ce standarde raportați și cu ce provocări vă confruntați?

La baza raportării impactului programelor de RSC stă benchmarkingul, evaluarea prin comparație cu alte organizații de caritate/companii. Unele programe precum Skills Development Fund colaborează cu experți în evaluarea și măsurarea impactului, care produc rapoarte anuale despre impactul programului asupra beneficiarilor și a comunităților în care trăiesc.  De asemenea, se ia în considerare atât impactul pe termen scurt, dar mai ales cel pe termen lung (de exemplu, unul dintre scopurile programului mai sus menționat este să ajute organizațiile de caritate să obțina și alte fonduri în viitor pentru a desfășura proiecte sustenabile). Raportarea se face verbal sau în scris atat CEO-ului, cât și diferitelor Comitete ale programelor, care sunt independente și care iau deciziile în privința gestionării bugetelor diverselor proiecte.    Totodată, impactul proiectelor este raportat și la nivel mai înalt, de exemplu Grupului de Management format din directori care asigură direcția strategică și care oferă sfaturi operaționale pentru Grup sau unui Consiliu al City & Guilds of London Institute, format din 70 de membri, care provin dintr-o gamă larga de medii cu o varietate de specialități și experiență. În ceea ce privește provocările cu care ne confruntăm în procesul de raportare, aș spune că măsurarea impactului mai larg asupra comunității sau a lumii în general este uneori greu de îndeplinit, în special pentru unele proiecte. Se pot vedea efectele imediate asupra indivizilor, dar când vine vorba de impactul pe termen lung, este nevoie de mai multe resurse. De exemplu, doar cateva dintre organizațiile de caritate pe care le finanțăm sunt capabile să măsoare rentabilitatea investiției. (SROI – Social Return on Investment), deoarece nu au resursele materiale și umane necesare pentru a face acest lucru. Totodată, stakeholderii (precum membri Comitetelor de decizie sau CEO-ul) reprezintă uneori o provocare, aceștia având câteodată opinii diferite în ceea ce privește măsurarea impactului. În acest sens, pentru unele dintre proiecte colaborăm cu experți în domeniul evaluării care stabilesc o ‘Teorie a schimbării’ ce încoporează aspectele care urmează a fi urmărite în evaluarea proiectului și în măsurarea impactului acestuia. Această teorie urmează a fi aplicată pe cat mai multe dintre proictele noastre de RSC.

Aș dori să închei prin a sublinia faptul că stabilirea unei strategii RSC sau de sustenabilitate este o componentă esențială a competitivității unei companii, scopul acesteia fiind de a obține un impact pozitiv asupra societății în ansamblu, maximizând crearea unei valori comune pentru conducerea companiei, angajați și a tuturor părților interesate.

Mi-aș dori ca în viitor, domeniul RSC să devină o parte bine definită și integrată in activitatea tuturor companiilor, cu specialiști care să lucreze pe proiectele specifice. Spun asta pentru că, în unele țări, printre care și România, jobul de specialist RSC nu este încă bine definit.

Este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoască definiția a ceea ce înseamnă RSC și care este impactul pe care il are asupra noastră ca indivizi, asupra companiei și asupra comunității și a lumii în care trăim.

___________________________

City & Guilds Group este alcătuit din șapte business-uri care operează la nivel global, în 80 de țări, având drept scop comun setarea unui standard înalt pentru educația profesională și technică, dar și pentru învățarea corporativă și dezvoltarea în întreaga lume.

City & Guilds of London Intitute a luat naștere în 1878, iar în anul 1900 i-a fost atribuită o Cartă Regală de către regina Victoria. Așadar, City & Guilds Group nu operează doar din punct de vedere comercial, ci este în același timp și o organizație de caritate care contribuie la schimbarea în bine a comunităților în care operează.

Toată munca noastră se concentrează în jurul unei singure idei, aceea de a ajuta oamenii, comunitățile și economiile să-și dezvolte abilitățile necesare pentru creșterea economică.

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentFermierii români, sprijiniți pentru combaterea problemelor climatice
Articolul următorPrimul cor de copii și tineri refugiați din România
Sunt pasionată de evoluția conceptului de CSR, până în măduva oaselor! Am absolvit diferite programe de studii în domeniul Comunicării, iar în ultimii 5 ani am dezvoltat un program de training care are ca scop înțelegerea conceptului de CSR și integrarea lui în strategia de business. În scopul îmbunătățirii acestui program, cercetez în continuare în ce măsură conceptul de sustenabilitate este viabil din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*