Hale metalice. Cum construiești un business sustenabil

0
44

Din ce în ce mai multe companii integrează conceptul de sustenabilitate în strategia lor de afaceri, odată ce au realizat că pot avea succes dacă fac afaceri într-un mod responsabil față de societate. Un studiu realizat de McKinsey arată că 70% dintre respondenți au afirmat că în companiilor lor există strategii de sustenabilitate, față de cei 56% care afirmau acest lucru, în 2014. 

Scopul unei strategii de afaceri sustenabile este de a avea un impact pozitiv asupra mediului și societății și vizează toate aspectele implicate în business-ul respectiv: de la modul de achiziție a materiilor prime, transportul și procesarea acestora și până la inițiativele sociale susținute de companie. Un business sustenabil înseamnă inclusiv construirea unei relații de încredere între client și brand, ceea ce înseamnă că pe termen lung, afacerea va avea de câștigat. La rândul lor, consumatorii apreciază un business sustenabil. Industria producătoare de metale se îndreaptă din ce în ce mai mult către sustenabilitate și este crucial ca brandurile să înțeleagă impactul acesteia asupra afacerii. 

Producția de hale metalice nu face excepție de la această tendință. Cum poate fi aplicată sustenabilitatea într-o astfel de afacere

Utilizarea materialelor reciclabile

De regulă, halele metalice sunt produse din oțel laminat la rece, materie primă 100% reciclabilă. 

Oțelul este unul dintre cele mai sustenabile materiale de construcție, atât ca impact asupra mediului înconjurător, cât și în termeni de longevitate și durabilitate. Acesta este cel mai reciclat material din lume – anual, cantitatea de oțel reciclată este mai mare decât aluminiul, hârtia, sticla și plasticul la un loc. Oțelul diferă față de lemn și plastic – este doar folosit și niciodată consumat. Odată ce acesta este produs, este reutilizat în mod infinit, făcându-l unul dintre cele mai sigure materiale. Nici aluminiul și nici fierul nu pot fi distruse sau epuizate: pot fi reciclate și reutilizate pentru alte produse, rămânând accesibile în mod permanent, fără ca proprietăților lor să se schimbe.

Producția halelor

Fie că ești antreprenor și vrei să dezvolți un business cu hale metalice pe care să le închiriezi, fie că ești o companie care închiriază astfel de hale pentru depozitare sau pentru birouri, ar fi bine să știi că sustenabilitatea business-ului tău începe chiar din momentul producerii halei: este important să te asiguri că partenerul care te ajută cu fabricarea și montarea halei utilizează la maximum lățimile de profile disponibile și gândește halele în termeni de dimensiune pentru caracteristicile materiilor prime, astfel încât să nu fie nevoit să decupeze foarte mult și să piardă materia primă. De asemenea, poți opta pentru un furnizor care face livrările de materii prime către fabrică pe apă pentru a diminua impactul asupra mediului.

Reducerea deșeurilor

Într-o afacere cu hale metalice, fie că le produci sau le închiriezi, este important să îți stabilești obiectivul de a reduce deșeurile, în mod treptat. Un procent mare de deșeuri din materia primă înseamnă și un preț final mai mare al halelor, pentru că include și costurile de colectare și reciclare. Însă, dacă vei reuși să reduci cantitatea deșeurilor, de pildă de la 10% la 5% în câțiva ani, poți avea prețuri competitive.

La atingerea acestui obiectiv poate contribui și energia pe care tu sau furnizorul tău de hale metalice o folosește: asigură-te că o parte semnificativă a acesteia este regenerabilă; pentru început, investește în montarea unor panouri fotovoltaice – o astfel de investiție poate ajunge la 2 milioane de euro per fabrică.

Tot la acest capitol, poți alege un furnizor care folosește utilaje pentru producție gândite și proiectate ținând cont de generarea de deșeuri într-un procent cât mai mic. De asemenea, este indicat ca producția să fie organizată într-un mod mult mai eficient: să nu fie produse simultan mai multe tipuri de profile astfel încât să fie nevoie de ajustarea echipamentelor, ceea ce, implicit, înseamnă și pierderi. 

„În urma implementării unor astfel de politici de sustenabilitate, în urmă cu șase ani, Frisomat a redus cantitatea de deșeuri de la 13% la 5%, iar obiectivul companiei pentru următorii cinci ani este de a avea o cantitate de deșeuri mai mică de 5%”, spune Ionuț Rădulescu, Director Comercial în cadrul Frisomat, companie româno-belgiană care proiectează, dezvoltă, produce și construiește hale metalice din oțel laminat la rece, prezent și pe piața din România. Halele Frisomat utilizează cu 30% mai puțin oțel, fiind însă mai solide și durabile și, din acest motiv, acestea sunt ușor de transportat și montat. 

Transportul și montarea halelor

Optează pentru transportul halelor pe cale feroviară – asigură-te că poți transporta o hală de 500 de metri pătrați într-un singur camion. De asemenea, este indicat ca hala să fie concepută sub forma unor piese de lego care se montează cu ajutorul unor șuruburi. 

În ceea ce privește montarea halelor, este important ca deșeurile să fie sub 2% în timpul montării – acest lucru presupune hale ușoare, care nu necesită utilaje grele pentru a schimba densitatea solului unde hala urmează să fie montată. 

Asigură-te că utilizezi la maximum capacitatea halelor astfel încât consumul de oțel pe metru pătrat să fie cât mai redus. Lucrează cu un furnizor care a trecut de la oțelul clasic la un oțel mai rezistent, dar mai ușor în același timp și care presupune un consum mai mic – transportul și manipularea sunt mai ușoare pe șantier. 

Flexibilitatea în utilizare

Asigură-te că optezi pentru hale care se montează prin șuruburi, ceea ce înseamnă că pot fi relocate sau extinse cu costuri minime, fără pierderi și fără generarea de deșeuri. Este indicat să știi de la început dacă dorești să dotezi hala cu panouri fotovoltaice pentru că e nevoie de o structura specială care trebuie gândită încă din faza de proiectare.

Viitorul aparține companiilor care înțeleg sustenabilitatea și o aplică în strategia lor, în funcție de obiectivele vizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*