Ghizii României

0
826

Tinerii din România se confruntă cu o problemă foarte gravă, aceea a lipsei locurilor de muncă. Fie că au doar studii medii sau sunt deja licențiați în anumite domenii este din ce în ce mai greu să își găsească un job. Universitățile pun accent pe foarte multă teorie, iar pentru proaspeții absolventi este dificil să facă față unui volum de lucru foarte mare. Angajatorii cer o experiență pe care tinerii nu au cum să o acumuleze. Pe de altă parte se încearcă însușirea a cât mai multor informații din domenii diversificate și astfel din dorința de a fi buni la toate ajung să fie superficiali.

Razvan Bineata_micde Răzvan Bineață, Președinte Asociația Turistică ”Ghizii României”

De aceea, în 2007, m-am gândit să încerc să rezolv o parte a acestei probleme prin forțele proprii și am înființat Asociatia Turistică ”Ghizii României” cu scopul de a promova turismul și ecologia, dar și cu scopul de a oferi tinerilor interesați posibilitatea de a avea un loc de muncă. Până în prezent am demarat o serie de proiecte precum Eco terra sau Montaniada, în care am implicat un număr foarte mare de tineri. Cel mai mare proiect al asociației este Școala de ghizi care oferă tinerilor șansa de a descoperi un domeniu interesant și plin de provocări care, dacă ajungi să îl aprofundezi, se poate transforma într-o carieră de succes.

Statistic vorbind numărul cursanților crește de la an la an, ceea ce înseamnă că față de prima ediție am ajuns la un număr nesperat de mare a celor înscriși. Dacă în primul an de activitate s-au înscris aproximativ 100 de cursanți, anul trecut am ajuns la un număr de 250 de înscriși care au participat la cursuri și peste 100 de de parsoane care și-au obținut acreditarea. Anul acesta avem, până în present, 400 de înscriși dintre care 60 și-au depus dosarul, ceea ce înseamnă că numărul celor care vor obține acreditarea se va mări considerabil.

În cei 7 ani de la înființare am crescut, ne-am dezvoltat și acum ne putem mândri că facem parte dintr-o asociație care instruiește an de an oameni capabili să lucreze în turism și să promoveze România atât la nivel național cât și dincolo de granițele țării. Anual, peste 40 de obsolvenți ai Școlii de ghizi lucrează pe perioada verii în taberele de vară organizate de ATGR și alte agenții de turism. Un număr de aproximativ 30 de tineri lucrează ca ghizi în România și peste 20, în țări precum Spania, Italia sau Grecia și cam tot atâția ajung agenți de turism în agențiile colaboratoare Christian Tour și Europa Travel.

Cred că în România este nevoie de ajutor din partea autorităților în ideea în care meseria de ghid ar trebui protejată. Un bun exemplu în acest sens este Italia, țară în care există legi care protejează ghizii locali și turiștii. Poliția turistică are grijă ca turiștii să nu fie nedreptățiți, să li se ofere exact pachetele turistice pe care le-au plătit și buna desfășurare a excursiei respective.

Pe de altă parte poliția protejează meseria de ghid prin faptul că doar ghizii autorizați au dreptul să desfășoare această activitate.

În România nu există încă astfel de reglementări și din această cauză meseria de ghid nu beneficiază de statutul cuvenit. Astfel foarte multe persoane prestează aceste servicii fără a avea calificarea necesară sau de multe ori nicio legătură cu turismul. Sunt încrezător, însă, că vor exista și la noi cât mai curând astfel de legi care să ne protezeje având în vedere că ghizii sunt ambasadori ai turismului și pot avea o contribuție semnificativă în ceea ce privește creșterea numărului de turiști care revin în România.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentRomânia, cu un pas înainte
Articolul următorȚara cu cel mai mare potențial de schimbare
Sunt pasionată de evoluția conceptului de CSR, până în măduva oaselor! Am absolvit diferite programe de studii în domeniul Comunicării, iar în ultimii 5 ani am dezvoltat un program de training care are ca scop înțelegerea conceptului de CSR și integrarea lui în strategia de business. În scopul îmbunătățirii acestui program, cercetez în continuare în ce măsură conceptul de sustenabilitate este viabil din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*