Generaţia care influenţează sustenabilitatea

0
765

ikea

Cine influențează comportamntul de cumpărare într-o familie? Alice Gronhoj, profesor asociat la Universitatea Aarhus, face cercetări pe consumul de lungă durată şi comportamentul consumatorului. Întrebarea la care a încercat să răspundă este: ”Cât de mult își influențează tinerii şi copiii părinții să acţioneze sustenabil?

Cei mai mulţi părinţi speră ca urmaşii lor  să aibă o educaţie mai bună, să câştige mai bine şi să ducă o viaţă mai sănătoasă. Dar oare tinerii iau decizii de lungă durată? Pentru a putea să ne răspundem la această întrebare, trebuie să facem un pas înapoi şi să ne aducem aminte cum am fost învăţaţi să devenim consumatori responsabili: la şcoală, în familie şi prin mass-media.

Educaţia formală are un rol important în educaţia ecologică a copilului, care a fost o materie în şcoli, ani de zile, în mai multe ţări. În ultimul an la United Nations Decade of Education for Sustainable Development,  un program educaţional al UNESCO, tinerii au aflat de mai multe probleme legate de mediu în şcoală, decât generaţiile antecedente lor. S-a descoperit că tinerii sunt receptivi atât la metodele tradiţionale de învăţare, cât şi la cele noi. Tehnologizarea noii generaţii permite accesul la mai multe informaţii, faţă de generaţiile trecute.

Foarte importante în formarea obiceiurilor şi comportamentelor tinerilor sunt sfaturile primite de la părinţi, discuţiile zilnice şi observarea comportamentelor celorlalţi membri. În cadrul unei familii, cei mici sunt mereu atenţi şi au tendinţa să copieze comportamentul părinţilor. Este posibil ca alegerile făcute de către părinţi să nu aibă nimic de a face cu problemele legate de mediu. Dar chiar şi în acest caz, comportamentul este în continuare copiat de către copii. Până ca tinerii să îşi formeze propriile opinii, atitudinile părinţilor vor fi repetate.

Însă când vine vorba ca tinerii să îşi înveţe părinţii despre un comportament de lungă durată, ce se întâmplă? Ştim din cercetările făcute pe consumatori, din dezbaterile publice şi din proprie experienţă că tinerii influenţează alegerile părinţilor. Însă când vine vorba de problemele legate de mediu: ajung tinerii şi copiii să-şi împingă părinţii de la spate să acţioneze sustenabil?

S-a descoperit că doar o mică parte din noua generaţie îşi influenţează părinţii. Deşi adolescenţii îşi doresc să protejeze mediul, ei nu acţionează, aşteptând ca părinţii lor să ia atitudine. Într-un studiu efectuat în Danemarca putem observa cum tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani care încă locuiesc cu părinţii, au tendinţa de a copia comportamentele celor mari faţă de mediu.

Prima descoperire importantă aduce în prim plan adoptarea unui comportament similar de către părinţi şi copii. Atitudinile sunt copiate, fie ele pozitive sau negative şi pot fi observate atunci când sunt achiziţionate produsele organice, spre exemplu. Un subiect mai delicat în procesul de învăţare a copiilor este cel despre consumul electric, deoarece el este invizibil. O modalitate prin care cei mici pot învăţa despre curentul electric este participarea la o discuţie despre consumul electric din casă.

A doua descoperire făcută a fost faptul că părinţii acţionează mult mai responabil decât tinerii. Acest lucru nu se întâmplă doar în cazul consumului de curent electric, deoarece ei sunt mai expuşi termenilor de specialitate şi pot înţelege mai bine procesul, ci şi în cazul achiziţionării de produse organice. Singura diferenţă majoră între cele două generaţii este în cazul mijloacelor de transport, unde tinerii au o gândire mai ecologistă, folosind mai mult bicicletele, iar adulţii folosesc mai mult autoturismele, ca modalitate de deplasare.

Indiferent de mijloacele de transport şi alegerile casnice, diferenţele între generaţii sunt mai mult legate de stadiul de viaţă prin care trece individul. Atitudinile generaţiilor sunt formate de context – spre exemplu, dacă ai vârsta necesară să îţi iei permisul de conducere, să plăteşti facturile şi  gradul de expunere la mesajele legate de responsabilitatea ecologică. Mulţi tineri vor lua mai multe decizii responsabile când vor fi adulţi, setându-şi noi priorităţi şi adunând experienţă de-a lungul timpului. Acest nou comportament va fi bazat pe primele lecţii primite de la părinţi, în căminul lor, mai mult decât pe noile experienţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*