Europa a reglementat CSR

0
259

UE

Parlamentul European a adoptat, ieri, o nouă directivă conform căreia firmele cu mai mult de 500 de angajați for fi obligate să raporteze și activitățile non-financiare prin intermediul cărora se reflectă impactul acestora în societate, asupra mediului, a propriilor angajați și a bunei guvernanțe.

Directiva poate fi accesată mai jos:

COM/2013/207/FINAL
Proceduri: Procedură de codecizie

Directiva a fost aprobată cu 599 de voturi pentru și 55 împotrivă, la un an după ce Comisarul european pentru Servicii și Piața internă, Michel Barnier, a declanșat dezbaterea despre raportarea anuală nonfinanciară a companiilor non-europene.

Noul act normativ stipulează ca fiind necesară informarea în legătură cu parametri care țin de impactul asupra mediului, asupra drepturilor omului, lupta împotriva corupției. Directiva oferă flexibilitate companiilor în procesul de raportare în funcție de legile internaționale, europene sau naționale precum Pactul Mondial al ONU, Global Reporting Iniciative, standardul ISO 26000 sau Codul German de sustenabilitate.

Această inițiativă legislativă este parte dintr-o strategie mai largă a Uniunii Europene în ceea ce privește CSR care a fost anunțată în 2011 prin intermediul Single Market Act și în cadrul Strategiei pentru Responsabilitate Socială Corporativă pentru 2011-2014. Motivul pentru care a fost elaborată această nouă directivă se referă la insuficienta obligativitate a legislației actuale în ceea ce privește raportarea impactului non-financiar al companiilor europene. În acest moment mai puțin de 10% dintre cele mai mari companii europene raportează astfel de informații.

Obiectivul noului act normativ este de a crește gradul de transparență și performanța companiilor europene în ceea ce privește impactul asupra mediului și impactul în societate contribuind astfel la dezvoltarea pe termen lung a mediului economic și la creșterea numărului locurilor de muncă.

Pentru a oferi mai multe informații în legătură cu procesul care va trebui urmat de către companiile europene Comiia Europeană va publica un ghid special înainte de luna mai 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*