Economia verde, încotro?

0
723

green-economy1

Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a vorbit la o reuniune informală a miniștrilor Ocupării și Afacerilor Sociale din statele membre UE, EPSCO, desfășurată  pe 17 și 18 iulie, la Milano (Italia) despre trecerea României către o economie verde, afirmând că este un proces de lungă durată, care necesită conștientizarea opiniei publice. Câți dintre noi știu însă ce este economia verde, pe ce principii se bazează, ce măsuri propune, care sunt beneficiile pe care le oferă mediului și societății și care sunt țările din Europa care au adoptat deja un astfel de sistem economic?

De Ala Coval

Impactul negativ al proceselor de producție asupra mediului înconjurător a adus în atenția comunității internaționale necesitatea adoptării unei alternative durabile asupra creșterii economice. Astfel a apărut conceptul de economie verde­­– un mediu economic ce are la bază principiul protejării resurselor naturale și care aduce beneficii atât mediului înconjurător, cât și societății.

Despre ce este vorba

Principiul de la care pornește teoria economiei verzi este acela că toate elementele unui ecosistem se află în interdependență, iar în cazul unei perturbări apărute la unul dintre elemente, atunci și celelalte vor fi afectate. O altă idee fundamentală este aceea potrivit căreia în natură nu există nimic nefolositor- ceea ce este deșeu pentru un element, poate constitui hrană pentru altul. În același timp este necesar să conștientizăm faptul că orice extragem din natură prin străduință umană trebuie înlocuit, această plată este obligatorie și poate fi cel mult amânată, dar nu anulată, dovadă fiind criza ecologică în care ne aflăm.

Consum minim de resurse

Economia verde propune alternative pentru o dezvoltare durabilă, care să mențină creșterea economică, dar în același timp care să protejeze mediul. Astfel consideră necesară înlocuirea energiei provenite din combustibili fosili cu surse de energie regenerabilă. De asemenea, susține construcțiile verzi, cu o arhitectură care să permită  autonomie parțială sau totală în producția de energie, dar și reciclarea apelor uzate și colectarea apei de ploaie. Un element important îl reprezintă managementul teritorial, care presupune adoptarea agriculturii organice, conservarea habitatului, reîmpăduriri și  împăduriri la nivel urban, precum și stabilizarea terenurilor. O altă măsură impusă de adoptarea economiei verzi este managementul deșeurilor, precum prevenirea apariției lor, reutilizarea și reciclarea.

Beneficiile adoptării economiei verzi

Economia verde ar favoriza creșterea și crearea de locuri de muncă, care să și protejeze planeta, prin investiții anuale de 2% din produsul intern brut (PIB) mondial în zece sectoare cheie, arată un raport al ONU (Organizația Națiunilor Unite).  De asemenea un studiu inițiat de WWF (World Wide Fund for Nature) spune că în Europa activitățile economice verzi oferă un număr mai mare de locuri de muncă decât industriile poluante, respectiv 3.4 milioane de joburi ce țin direct de sectorul energiilor regenerabile și 2.8 milioane în industria mineritului, a gazelor, a electricității, a cimentului sau a prelucrării metalelelor.

Țări „verzi” din Europa

Suedia

suedia hidro

În această țară 28 % dintre sursele de energie sunt regenerabile, valorificând mai ales energia eoliană și hidroenergia. În afară de asta o parte dintre suedezi folosesc pentru mașinile lor combustibil ecologic- metan extras din dejecțiile animalelor.

Elveția

elvetia bike

Pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, în unele orașe din Elveția este interzisă folosirea automobilelor și se circulă cu bicicleta. Și hotelurile au adoptat politica verde, de exemplu Badrutt’s Palace Hotel, oferă reduceri clienților care vin într-o mașină hibrid, iar în afară de asta dispune de un sistem termic care-și extrage energia de la un lac din apropiere, reducând astfel emisiile de carbon cu 80%.

Norvegia

norvegia eolian

Această țară și-a propus ca până în 2030 să devină neutră în ceea ce privește emisiile de carbon, făcând investiții importante în acest sens. O măsură în această direcție a reprezentat interzicerea sistemelor termice pe bază de petrol începând din 2009. În sistemul de transporturi, Norvegia mizează pe utilizarea căilor ferate și descoperirea surselor alternative de combustibil, iar cei care vor dori să folosească în continuare motorina, vor plăti taxe mai mari.

Austria

austria

Austria s-a implicat activ în diferite proiecte ecologiste și se numără printre țările cu cele mai multe surse de energie regenerabilă din lume. În 2010, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Vancouver, austriecii au construit o casă pasivă care a găzduit Comitetul Olimpic Austriac și câteva echipe TV implicate. Această construcție nu folosește sisteme de încălzire și răcire, fiind autoreglabilă.

Islanda

islanda_gheizer_web_41631400

Aici electricitatea se obține exclusiv din surse regenerabile, hidrologice și geotermale. Islanda vrea să folosească energia furnizată de hidrogen și în transporturi, fiind deja puse în circulație autobuze alimentate cu hidrogen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*