Deputatul PC, Ion Diniță, atacă Ministerul Mediului: De ce se permite în România construirea unor fabrici fără respectarea normelor de protecția mediului

0
428

airpollution

Deputatul conservator, Ion Diniță, atacă, prin intermediul unei declarații politice, lipsa de reacție a autorităților care trebuie să protejeze mediul privind poluarea pe care o provoacă Kronospan, cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România.

CITEȘTE ȘI: Un exemplu de responsabilitate

„Deși ne-am pus speranța că marii investitori vor putea realiza locurile de muncă mult așteptate pentru dezvoltarea zonei, judetul Brașov parcă este blestemat din acest punct de vedere. Multe din investițiile derulate până acum au avut, din nefericire, un efect invers decât cel scontat, cel puțin în ceea ce privește protecția mediului, capitol extrem de important pentru întreaga Uniune Europeană. Un exemplu sugestiv este situația inacceptabilă în care a ajuns municipiul Brașov, ai cărui locuitori suferă în prezent o adevărată trauma din cauza emisiilor poluante de formaldehida produse de societatea Kronospan. În numele celor aproape 300.000 de cetățeni ai municipiului Brașov, îmi exprim profunda indignare și îngrijorare în acelasi timp, cu privire la poluarea produsă de fabrica de formaldehidă. Culmea neobrazării și încălcării normelor elementare de respectare a legilor românești, această fabrică își măsoară singură gradul de poluare, în lipsa instrumentarului de specialitate al Agenției Județene pentru Protecția Mediului Brașov! Oamenii sunt total nemulțumiți, pe bună dreptate, deoarece funcționarea investiției respective ignoră total normele privind protecția mediului“, a declarat Diniță.

CITEȘTE ȘI: Rețeaua națională de energie electrică funcționează, de anul acesta, și cu energie regenerabilă

Solarsonne_4

Deputatul PC susține că cei care trăiesc în apropierea fabricii respiră un aer toxic, nociv atât pentru vârstnici cât și pentru cei tineri. Potrivit acestuia, din cauza substanțelor toxice eliminate de fabric foarte multe personae au problem grave de sănătate cum ar fi: dificultăți de respirație, disfuncții ale glandei tiroide, cancer, malformații în cazul copiilor nou-născuți.

CITEȘTE ȘI: ONG-uri: Primăria Capitalei minte UE cu privire la politicile de dezvoltare durabilă

335-oprescu

Potrivit Ordinului Ministrului Sănătății nr. 185/ 6 martie 2003, formaldehida și substanțele derivate din aceasta constituie agenți toxici deosebit de periculoși, cu efecte nefaste atât la inhalare, cât și în contact cu pielea. Deși formaldehida este controlată prin reglementări internaționale, la Brașov s-au constatat în repetate rânduri depășiri ale limitelor nivelelor de vapori admisibili în aer, acțiunea toxică manifestându-se în special asupra sistemului nervos, mai spune parlametnarul brașovean.

„La ora actuală, aceste fabrici au fost închise în țările Uniunii Europene din cauza toxicității, iar normele europene prevăd ca avizul de funcționare să fie acordat doar pentru cele situate la cel puțin 50 de kilometri distanță de localități, nu în mijlocul orașului, precum cea din Brașov. Este nefiresc ca un municipiu european cu dimensiunea turistică și socială a Brașovului să sufere din cauza activității acestei societăți. România este preocupată de atragerea unor investitori serioși, însă consider că derularea investițiilor trebuie să țină seama de respectarea normelor europene privind protecția mediului, dar și cele ale sănătății oamenilor. Nu putem condamna la îmbolnăvire populația unei așezări cunoscute până nu demult ca fiind o oază de verdeață, pentru o investiție străină care încalcă flagrant normele privind protecția mediului înconjurător. Nu vrem să transformăm Brașovul în Cernobal, și ar fi bine ca autoritățile de resort să se implice cât mai repede în soluționarea acestei probleme. Am atras atenția la modul cel mai serios conducerii Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, în repetate rânduri, să impună respectarea normelor de protecția mediului tuturor investițiilor din domeniu și să ia urgent măsuri restrictive și sancționatorii, mergându-se chiar până la închiderea unor asemenea investiții. În aceste condiții, este cel puțin ciudat de ce se permite în România, în general, și în cazul de față, în Brașov, să se construiască asemenea fabrici fără respectarea minimelor norme de protecție a mediului. Personal, încă aștept ca Ministerul Mediului să dispună în cele din urmă un amplu control referitor la situația fabricii Kronospan Brașov, un exemplu de potențială «bombă ecologică», și să acționeze la modul concret pentru închiderea unor asemenea unități de producție care afectează grav și iremediabil sănătatea populației“, a concluzionat Diniță.

CITEȘTE ȘI: Experți: Roșia Montană se poate dezvolta durabil

documentar-rosia-montana

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*