De ce e mai bine să ne încălzim cu electricitate decât cu gaz

0
901

design-infrared-electric-radiators-82692-3837949

Dacă în ultimii ani curentul electric a fost considerat o sursă de energie mult prea scumpă pentru a putea fi o alternative pentru gazele natural, iată că pe măsură ce prețul acestora din urmă a crescut constant în ultimul an, părerile sunt pe cale de a se schimba.

CITEȘTE ȘI: Deputatul PC, Ion Diniță, atacă Ministerul Mediului: De ce se permite în România construirea unor fabrici fără respectarea normelor de protecția mediului

airpollution

În 2014, gazele naturale se scumpesc cu 10%, după cum a stabilit cu Fondul Monetar, după ce, anul acesta, majorarea a fost de nouă procente. Autoritătile promit ca electricitatea nu se va scumpi deloc și recomandă folosirea ei, în schimb.

Ca sa nu mai simțim creșterea prețurilor la utilități, autoritățile ne recomandă să schimbăm centrala pe gaz cu încălzirea electrică.

CITEȘTE ȘI: Rețeaua națională de energie electrică funcționează, de anul acesta, și cu energie regenerabilă

Solarsonne_4

„Energia electrică va intra mai adânc în consumul casnic. Ați văzut că deja aragazele sunt foarte des înlocuite de utilizarea cuptoarelor cu microunde”, spune Nicolae Havrilet, președinte al Autorității de Reglementare în Energie.

În acest moment, pentru a încălzi o locuință cu 2 camere pe timpul iernii se consumă aproximativ 300 de metri cubi de gaze naturale lunar. Persoanele care au centrale termice plătesc peste 300 de lei pe lună. Pentru același tip de apartament, de aproximativ 60 de metri pătrați, încălzirea electrică poate costa mai puțin cu 50 de lei lunar.

Reducerea facturii la energia electrică se poate realiza și printr-un sistem inteligent instalat pe telefonul mobil. Spre exemplu, dacă am uitat un fier de călcat în priză, îl putem deconecta de la curentul electric chiar dacă ne aflăm în afara locuinței.

CITEȘTE ȘI: ONG-uri: Primăria Capitalei minte UE cu privire la politicile de dezvoltare durabilă

335-oprescu

În plus, putem deschide centrala termică sau aparatul de aer condiționat chiar înainte de a ajunge acasă, iar mașina de spălat poate porni și ea comandata de pe telefonul mobil.

„Dacă folosim toate aceste modalități de reducere a consumului de energie electricaă în casele noastre putem să ajungem la economii de 30% în mod curent”, spune Florentina Totth, vicepreședinte la Schneider Electric România.

Aceste sisteme costa însă câteva mii de euro, așa cum sunt și radiatoarele electrice cu rocă vulcanică. Pentru cei care își pot permite investiția, sistemul costă aproximativ 2500 de euro.

„Inclusiv după ce au fost oprite ele cedează un timp îndelungat căldura și nu mai este nevoie de consum energetic. Contează foarte mult ca respectiva cladire să fie izolată”, atrage atenția Dana Rulea, manager companie soluții de încălzire

Românii consumă de 2,5 ori mai multa energie decat media Uniunii Europene, tocmai din cauza sistemelor de încălzire ineficiente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*