De ce ”corporativă” și nu ”corportistă”

0
1912

De ce este corect să spunem Responsabilitate Socială CorporatIVĂ și nu Responsabilitate Socială Corporatistă?

Diana Șerban/Foto: Ioana Văcăraşu
Diana Șerban/Foto: Ioana Văcăraşu

Schimbarea face parte din noi și nu cred că ne-am putea imagina viața fără ea. Asităm în acest moment la o schimbare a paradigmei manageriale care conține o componentă socială puternică: Responsabilitatea Socială Corporativă. De ce corporativă și nu corporatistă, vă provoc să înțelegeți din rândurile de mai jos.

CORPORÁȚIEcorporații, s. f. 1. (În Evul Mediu) Organizație de meseriași constituită în scopul apărării intereselor și drepturilor (profesionale); breaslă (1); isnaf, rufet. 2. (În unele țări, mai ales în SUA) Întreprindere mare. ♦ Societate pe acțiuni. [Var.: corporațiúne s. f.] – Din fr.corporation. Sursa: Academia Română (2012). Dicționar Explicativ al Limbii Române. București: Univers Enciclopedic Gold.

Formă legală de organizare a persoanelor și a resurselor materiale cu scopul de a conduce o afacere. În contrast cu celelalte două forme majore de deținători de afaceri, proprietatea privată și parteneriatul, corporația are anumite caracteristici care o fac un instrument mai flexibil pentru activități economice la scară mai largă. Printre acestea se numără răspunderea limitată, transferabilitatea acțiunilor (drepturile de întreprindere pot fi transferate repede de la un investitor la altul, fără a necesita o reorganizare legală), personalitatea juridică (societatea în sine ca persoană juridică are valoare juridică și poate astfel da în judecată și poate fi dată în judecată, poate încheia contracte și poate deține proprietăți) și durata nedeterminată (viața societății comerciale se poate extinde mult peste participarea fondatorilor). Proprietarii ei sunt acționari care, prin investiția lor, achiziționează părți din veniturile întreprinderii și sunt cei mai îndreptățiți să exercite măsuri de control asupra managementului financiar. Controlul direct exercitat de acționari a devenit din ce în ce mai dificil de efectuat în secolul XX deoarece societățile mai mari au început să aibă sute de mii de acționari. Procedeul votului prin delegare către management a fost legalizat și adoptat ca soluție, iar astăzi managerii salariați exercită un control puternic asupra societății și asupra bunurilor acesteia. Sursa: Marinescu, Cornelia (Coord.). (2009). Enciclopedia concisă Britannica. București: Litera, p. 583.

CORPORATÍSM s. n. Sistem economic în care statul limitează, orientează și controlează unitățile constitutive (corporațiile), în scopul eliminării concurenței și asigurării reușitei economice. – Din fr. corporatisme.  Sursa: Academia Română (2012). Dicționar Explicativ al Limbii Române. București: Univers Enciclopedic Gold.

Teoria și practica organizării întregii societăți în entități corporatiste subordonate statului. Conform acestei teorii, angajații și angajatorii trebuie organizați în corporații profesionale și industriale servind ca organe de reprezentare politică și care controlează în mare măsură persoanele și activitățile aflate în jurisdicția lor. Reprezentantul principal al acestui proces a fost Adam Müller (1779-1829), filozoful de curte al prințului von Metternich, cel care a conceput un stat organizat în clase, care operau ca bresle sau corporații fiecare controlând un domeniu specific al vieții sociale. Această idee a fost favorizată în Europa Centrală după Revoluția Franceză însă nu a fost pusă în practică decât după ce Benito Mussolini a venit la putere în Italia. Implementarea sa acolo abia demarase la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial care a provocat eșecul acesteia. După Al Doilea Război Mondial, guvernele multor țări democratice occidentale au dezvoltat elemente corporatiste puternice în încercarea de a media și de a reduce conflictul dintre companii și  sindicate și de a spori creșterea economică. Sursa: Marinescu, Cornelia (Coord.). (2009). Marinescu, Cornelia (Coord.). (2009). Enciclopedia concisă Britannica. București: Litera p. 583.

Sensul cuvântului ”corporatist” derivă din CORPORATISM, pe când sensul cuvântului ”corporativ” derivă din CORPORAȚIE. Pin urmare Responsabilitatea Socială nu poate fi decât CORPORATIVĂ, nu corporatistă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*