Cum poate o afacere mică să devină responsabilă social

0
1847

Implicarea în societate i-a adus o recompensă de 30.000 de lei. Cum a reușit un antreprenor din Galați să schimbe fața comunității în care activează și ce beneficii a adus această implicare pentru business-ul lui. Adrian Buhai – câștigător METRO – Starurile Comunității 2015.

IMG_3195Am început afacerea în 2003, când împreună cu un prieten constructor am identificat nevoia unui software modern pentru estimarea lucrărilor în construcții și instalații. Am beneficiat de facilitățile unui nou Parc de Software construit în Galați, fapt pentru care am angajat trei programatori și am început dezvoltarea acestui software. Principalul motiv care m-a determinat să încep această afacere a fost nevoia existentă și dorința de a dezvolta o afacere în domeniul software.

În 2004 am lansat primul produs pe piață: WinDoc Deviz.

În 2009 am decis împreună cu asociatul meu să divizăm firma, fiecare din noi continuând dezvoltarea de software în direcția în care și-a dorit. Astfel am înfințat firma Softmagazin unde sunt asociat cu soția mea Violeta.

În 2009 am început să ne gândim serios la implicarea socială și să facem pași concreți în acest sens.

Am introdus în lista valorilor noastre implicare socială și am definit clar ce înseamnă aceasta:

  • Sponsorizam prin 20% din impozitul pe profit proiecte sociale
  • Sponsorizam prin 2% din impozitul pe salarii proiecte sociale
  • Oferim donații regulate sau ocazionale pentru dezvoltare de proiecte sociale
  • Ne implicăm ca voluntari în diverse proiecte sociale

În momentul de față suntem 10 angajați și fiecare din noi avem obiective individuale anuale scrise în ce privește implicarea socială și de asemnea obiective anuale scrise pentru firmă.

Prima acțiune prin care s-a implicat în comunitate prin compania sa

În 2005 am inițiat o campanie impotriva consumului excesiv de alcool în comuna Tudor Vladimirescu.

De comuna Tudor Vladimirescu, aflată la 40 de kilometri de municipiul Galați, suntem legați personal pentru că părinții sotiei mele, Buhai Violeta, locuiesc aici. Cu ani în urmă, ne-am dat seama că în sat sunt multe familii vulnerabile, afectate de sărăcie sau cu părinți care consumă abuziv alcool. Am înțeles că cei mai afectați sunt copiii, pentru că părinții nu reușesc să mai aibă grijă de ei așa cum ar trebui.

Proiectul Schimbare prin Implicare

În 2009 înființasem Softmagazin SRL în Galați și în același an am cumpărat în sat o casă modestă, cu scopul precis de a-i sprijini, cumva, pe copiii de aici. O parte din impozitul pe profitul firmei l-am investit aici, iar în anii care au urmat am reușit să renovăm casa. În 2012 angajăm primul lucrător la Tudor Vladimirescu. Tot atunci, susținem primii cinci copii.

Firma noastră susține financiar proiectul, iar Fundația Cuvântul Întrupat din Galați este partenerul nostru. Cu o experiență de peste 14 ani în lucrul cu copiii și familiile vulnerabile, ei sunt cei care se ocupă efectiv de serviciile sociale de aici. Concret, proiectul constă în susținere directă a copiilor din familii vulnerabile care vin în fiecare zi pentru a primi sprijin: sunt îndrumați la teme, citesc, se spală, iau o gustare de prânz (hrană rece), se joacă, învață să folosească calculatorul. Aici, la Centru, copiii au parte de o oază de liniște și de siguranță, se simt iubiți și apreciați. Uneori merg în excursii, iar vară participă la o tabără de o săptămână la munte. Toți merg la școlile din sat și fiecare dintre ei are o istorie de viață tulburătoare.

Îi susținem pentru a continua școala și pentru a avea posibilitatea de a se dezvolta și a avea un viitor mai bun. Dincolo de implicarea noastră financiară stă convingerea că suntem chemați să fim sprijin pentru cei aflați în nevoie.

Sunt câțiva antreprenori în Galați care au susținut finaciar tabăra de vară a copiilor care frecventează centrul de zi de la Tudor Vladimirescu.

Din 2012, când am finalizat renovarea casei și până acum 19 copii au beneficiat de sprijin aici. În prezent, sunt 12 copii și adolescenți, cu vârste de la 7 la 17 ani.

Câștigător METRO – Starurile Comunității

Pentru a transforma casa din comuna Tudor Vladimirescu într-un adevărat centru de servicii sociale pentru copii, prioritară este construcția unei bucătării pe care să o putem autoriza și unde să gătim masă caldă, un prânz adevărat pentru copii.

 

Banii câștigați ca premiu în competiția METRO – Starurile Comunității au fost virați deja către Fundația Cuvântul Întrupat, iar ei, în acest moment, fac demersuri și planifică extinderea clădirii cu bucătăria de care este nevoie.

Noi credem în schimbare prin implicarea oamenilor și am ales să fim parte activă în schimbările pe care ni le dorim în viețile acestor copii. Ne dorim să continuăm susținerea și chiar extinderea proiectului pentru că în sat sunt mulți copii care nu au o alimentație adecvată și nu au parte de susținere pentru a continua să învețe, să se dezvolte, să aibă o viață diferită. Pentru unii dintre ei, adesea singura masă din zi este gustarea pe care o primesc la fundație, alții nu sunt încurajați în nici un fel sau, pur și simplu, vin din familii sau din medii pentru care educația nu este văzută ca o prioritate sau ca o cale spre un viitor mai frumos și o viață mai demnă.

Ne dorim să ni se alăture mai mulți oameni, reprezentanți ai firmelor sau persoane fizice. Ce trebuie să înțelegem este că sunt lucruri pe care putem și trebuie să le facem împreună, iar a-i susține pe copii să aibă acces real la educație este unul din aceste lucruri. Mai ales că există și moduri care să nu presupună costuri suplimentare. De exemplu, direcționarea a 20% din impozitul pe profit, așa cum este prevăzut în Codul fiscal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*