Cum ar putea arăta casele viitorului în România

0
514

CASA DE PAMANT

România s-ar putea întoarce la perioada de dinaintea industrializării în ceea ce privește construcțiile. Exemplul îl reprezintă doi tineri din Turda, o scenografă şi un alpinist utilitar, care au construit, cu aproape 15.000 de euro, o casă din baloţi de paie, lut şi apă, scrie adevărul.ro.

CITEȘTE ȘI: Un exemplu de responsabilitate

Cei doi și-au propus să se mute în casă nouă de Crăciun după ce vor pune panouri solare care să le asigure energia pentru curent, căldură şi încălzirea apei. Casa lor se află pe un deal care le oferă o priveliştea superbă a întregului oraş Turda. Bonus: o vedere spre castrul roman, „casa“ soldaţilor romani din fosta Legiune a V-a Macedonica.

Fiecare îşi doreşte să locuiască într-o casă doar a sa, unde să aibă tot confortul, unde să miroasă mereu plăcut, iar grija apăsătoare a cheltuielilor cele de toată luna, curent, gaz şi altele, să dispară. De la această idee au plecat doi tineri din Turda, Eliza Loboncz şi Dragoş Călian, care, ajutaţi de rude şi prieteni, au ridicat de la zero o căsuţă din paie, lut şi apă (chirpici). S-au apucat de lucru din mai anul trecut, având alături un bătrân generator pe nume Vladimir, „ieşit la pensie“ de la armată, mult entuziasm şi economiile lor. Nu mai vorbim de dorinţa de a sta într-un loc unde să miroasă a natură şi factura la întreţinere să fie cât mai aproape de zero.

CITEȘTE ȘI: Avocat francez. Cum explică decizia Consiliului constituţional asupra interzicerii exploatării gazelor de şist

Foto: realitatea.net
Foto: realitatea.net

„Până şi calul pe care l-aţi văzut pe pajişte, de partea cealată a drumului, ne-a fost de ajutor. De la el am folosit balega “, spune Dragoş Călian. Deşi nu e gata în adevăratul sens al cuvântului, acum, casa lor are pereţi, acoperiş, geamuri şi uşi, mai trebuie doar vopsită, mobilată şi amplasate panouri fotovoltaice care să le asigure curentul şi căldura. „Vrem să trăim normal, dar fără facturi“, spune Dragoş Călian. Asta a fost argumentul forte. Aşa a început povestea.

Citește aici continuarea poveștii celor doi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*