Cu cât va creşte nivelul apelor de pe Glob până în 2100

0
522

planeta

Într-un interviu pentru actu-envoronnement.com, Gonéri Le Cozannet, cercetător în cadrul Biroului de Cercetări Geologice şi Miniere (BRGM) din Orléans, vorbeşte despre cum va evolua nivelul apelor de pe planetă până în 2100 şi ce consecinţe va avea acest fenomen.

Gonéri Le Cozannet coordonează Proiectul Cecile prin intermediul căruia studiază interacţiunile dintre nivelul mării şi eroziunea pe care o produce apa la nivelul coastelor.

Ce rezultate aţi putut evidenţia în urma proiectului Cecile dedicate impactului creşterii nivelului mării asupra declinului de coastă?

Gonéri Le Cozannet
Gonéri Le Cozannet

Noi trebuie să răspundem mai ales la întrebarea : creşterea cu 20 de cm a nivelului mării, observată de la începutul secolului XIX, a avut un impact asupra declinului de coastă? Chiar dacă acest lucru nu este foarte original, noi am putut constata că factorii locali joacă un rol important în evoluţia declinului de coastă. Astăzi, creşterea cu 20 de cm se dovedeşte a fi mai puţin problematică decât efectul valurilor, al construcţiilor pe litoral etc. Astfel pentru doi atoli situaţi în Pacific pentru care nivelul mării se ridică 2,5 mm pe an, am observant două fenomene opuse : unul se supune eroziunii, altul se extinde. Acest gen de rezultat modereaza postulatul că de fiecare dată când nivelul mării creşte, avem eroziune.

CITEŞTE ŞI: Deşeurile îşi pierd statutul de materiale nefolositoare. Care sunt consecinţele acestei decizii

reciclare

Cum veţi proceda cu monitorizarea?

Am monitorizat evoluţia declinului coastei în Europa şi în teritoriile de peste ocean, mai ales în Polinezia: am făcut reconstrucţii ale creşterii nivelului marin trecut.Încălzirea apei nu este uniformă, câteva straturi superficiale se încălzesc mai mult : este o dilataţie mai mare, iar nivelul creşte mult mai rapid. De exemplu, pentru Funafuti, un atol din Tuvalu, în oceanul Pacific ecuatorial, nivelul a crescut de două ori mai repede decât normal : în plus, atolul este în subzistenţă, asta înseamnă că el determină o scădere lentă a litosferei : în total, aceasta creşte cu 4,5 mm pe an.

Aţi putut estima partea de responsabilitate a fiecărui factor?

Am arătat că nu este posibil să o facem : astăzi modelul care prezice răspunsul dinamic al declinului coastei la creşterea nivelului mării nu dispune de previziuni atât de bune pentru ca cifrele să aibă valoare. Dimpotrivă, putem estima dacă eroziunea se extinde cel mai probabil până avem un nivel al mării care creşte repede : site-urile despre Coasta de Est a Statelor Unite sau despre Hawaï o demonstrează. Pentru site-urile pe care le urmărim îndeaproape totuşi, ele par mai afectate de valuri si de activităţile umane, de evenimentele extreme etc.

CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV – CEO-ul KFC & Pizza Hut România: Românii sunt motivaţi să se alăture cauzelor sociale

Mark 2

Aţi realizat proiecte despre evoluţia declinului coastei în viitor?

Incertitudinea majoră este topirea calotelor glaciare : ocean mai cald, curgeri mai rapide, acoperire de zăpadă mai puţin importantă… acceleraţia topirii nu este lineară. În ciuda incertitudinilor, cifrele care se lansează astăzi sunt intre 50 cm şi 1 m de creştere a nivelului mării, la orizontul anilor 2100. Dacă în trecut, cei 20 de cm nu au avut un efect prea mare, în viitor, creşterea nivelului mării va pune probleme de eroziune, de submersiune agravată… şi deci costuri mai mari pentru a menţine trăsăturile coastelor.

Ce dificultăţi aţi întâmpinat în urmărirea declinului coastei?

Primul obstacol este accesul la informaţii. Ne rămâne o muncă enormă de scanare a arhivelor vechi, ele permiţându-ne să vizualizm evoluţia mediului înconjurător. În căteva zone, cum ar fi oceanul Indian, reconstrucţia nivelului mării, din cauza lipsei de date, este mai scăzută decât în oceanul Pacific. În sfârşit, între creşterea nivelului mării şi submersurile marine este o diferenţă de dimensiune temporară, dar în egală măsură spaţială. Şi nu este uşor să facem o legatură convingătoare între cele două.

CITEŞTE ŞI: Ernst&Young: Politica noastră de CSR a fost întotdeauna axată pe reinvestirea în societate

ernst Young logo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*