CSR-ul, o enigmă pentru parlamentarii români

0
583

CSR

Corporate Social Responsibility. Un concept izolat de realitatea înconjurătoare şi viziunile mediului politic românesc. Ce cred parlamentarii despre CSR şi care sunt piedicile care s-ar impune în calea unei strategii de promovare a CSR în România, într-un material marca Social Responsibility Magazine.

CITEŞTE ŞI: Mircea Geoană: Implicarea în societate se educă

Comisia Europeană este preocupată de promovarea CSR la nivelul instituţiilor publice în ţările din UE încă din 2011, elaborând chiar un Compendiu de politici publice de încurajare a CSR în aceste ţări. Având în vedere că în România politicile de CSR sunt elaborate încă într-un mod nestrategic şi neacordat cu nevoile reale ale societăţii, Social Responsibility Magazine a făcut un scurt sondaj în Parlament în legătură cu o posibilă implicare a statului în încurajarea politicilor de CSR din România. Iată ce răspunsuri am obţinut:

SRM: Vă gândiţi la vreo iniţiativă legislativă care să favorizeze companiile responsabile social sau ştiţi să existe asemenea iniţiative în grupul dumneavoastră parlamentar?

Iulian Manda
Iulian Manda

Iulian Manda, deputat PSD, vicelider al grupului PSD din Camera Deputaţilor: Nu ştiu. Nu stăpânesc subiectul.

 

 

 

Carmen Ileana Moldovan
Carmen Ileana Moldovan

Carmen Ileana Moldovan, deputat PSD, vicelider al grupului PSD din Camera Deputaţilor: Vă mărturisesc sincer că nu… dacă e o întrebare capcană… nu, dar nu cred. Nu am auzit în Parlament vorbindu-se despre o astfel de chestie. Dar dacă tot aţi vorbit poate o să avem o iniţiativă.

 

 

Dragusanu_Vasile_Catalin
Vasile Drăguşanu

Drăguşanu Vasile, deputat PC: Până acum la Comisia de Afaceri europene o astfel de propunere de directivă nu a venit în discuţie. Din punctul meu de vedere, în acest moment, în România companiile mari au o lege care le încurajează să angajeze persoane cu handicap, nu le încurejează, le obligă să aibă 4% dintre angajaţi persoane cu handicap. Acum dacă e să analizăm puţin companiile mari, aceste companii întotdeauna au grijă să îşi implementeze, să se alinieze la tot ce înseamnă aceste standarde europene şi în domeniul responsabilităţii sociale avem de-a face cu acel standard SA 8000 (social acountability) care presupune din partea companiilor mari implicarea în diverse acţiuni cu caracter social. Poate în această perioadă o directivă din partea UE pe această temă ar fi binevenită, însă cred că nu ar trebui exagerat în acest sector. Ar trebui respectată legea.

Gurzău Adrian
Gurzău Adrian

Gurzău Adrian, deputat PDL: Eu am mai discutat pe acest subiect cu doamna Boghicevici care a fost ministrul Muncii şi au fost discuţii în cadrul grupului. Acum, categoric suntem în stadiul de analiză pentru prefigurarea unui proiect de lege.

 

 

Maria Grapini
Maria Grapini

Maria Grapinni, ministru delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism: Noi încurajăm, ca şi Guvern în strategia noastră ca această responsabilitate socială, responsabilitate corporatistă, să se înţeleagă corect şi să se şi aplice şi în România. Şi aici faţă de alte ţări există un decalaj. Înţelegerea nevoii de a a avea un comportament, ca şi companie vorbesc, care să îşi pună în propria strategie responsabilitatea socială… încă mai e în suferinţă.

 

Vasile Popeangă
Vasile Popeangă

Popeangă Vasile, deputat PSD, vicelider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor: Nu. Nu ştiu despre vreo astfel de iniţiativă legislativă, sincer…

 

 

 

Victor Paul Dobre
Victor Paul Dobre

Victor Paul Dobre, deputat PNL, vicelider al grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor: Sincer să fiu eu nu am auzit. Nu este nici domeniul meu, dar nu am prea auzit. Poate la Senat, poate s-o fi discutat…

 

 

 

SRM: Dar la nivel guvernamental credeţi că este momentul să îşi asume o strategie de  promovare a acestui concept de responsabilitate socială în România?

Graţiela Gavrilescu
Graţiela Gavrilescu

Gavrilescu Graţiela, deputat PNL: Da. Atâta timp cât,momentan, nu implică niciun fel de amprentă materială asupra bugetului de stat eu cred că pot fi promovate astfel de iniţiative, bineînţeles, în prealabil, cu foarte mulde dezbateri în mediul de afaceri pentru că ei vor trebui să facă asta. Companiile respective trebuiesc înştiinţate şi trebuie create totuşi nişte facilităţi. Îndată ce cheltuielile sunt deductibile este creat un ajutor şi pentru ei.

 

Vasile Popeangă

Popeangă Vasile, deputat PSD, vicelider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor: Eu cred că va fi ceva, dar probabil începând cu sesiunea din toamnă. Eu am citit ceva despre conceptul acesta, dar mă rog nu… nu…. la noi din ce în ce… cel puţin din informaţiile pe care le am eu şi din ordinele de zi pe care le-am văzut, nu există nicio iniţiativă în sensul acesta.

 

 

Vasile Drăguşanu
Vasile Drăguşanu

Drăguşanu Vasile, deputat PC: Din câte ştiu eu, cei din Ministerul Muncii lucrează la o astfel de strategie pentru orizontul 2020, iar secretarul de stat Codrin Scutaru, într-o vizită la Piatra Neamţ, a vorbit despre o asemenea strategie. Sperăm să o avem pe masă într-un draft cât mai repede. Va fi pentru perioada 2014-2020 care ar putea fi socotită o perioadă nouă, cu altă tranşă de fonduri europene, cu mai mulţi bani alocaţi către acest sector.

 

Gurzău Adrian
Gurzău Adrian

Gurzău Adrian, deputat PDL: Păi în primul rând România nu are grijă şi nu poate să aibă grijă de locurile de muncă existente… actuala conducere USL a promis crearea unui milion de locuri de muncă… ei nu au fost în stare să menţină locurile de muncă care erau create dar să mai vină cu un concept nou, inovator. Ei nu sunt capabili să întreţină nici ceea ce avem. Prin măsurile pe care le iau nu fac altceva decât să reeze nesiguranţă şi mediului de afaceri.

 

Maria Grapini
Maria Grapini

Maria Grapinni, ministru delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism: Sigur, reglementările sunt motivante dacă reuşim să acordăm anumite facilităţi pentru cei care se gândesc la această responsabilitate socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*