Condamnate la izolare: 20% dintre persoanele cu dizabilități locomotorii nu au un scaun rulant

0
268

World Vision și Motivation au dezvoltat și implementat în perioada aprilie 2014 – iunie 2017 programul ACCESS, un model – unic în România – de răspuns holistic la nevoile persoanelor cu dizabilități locomotorii mai ales din mediul rural. Un număr de peste 2.200 de persoane cu dizabilități locomotorii au primit scaune rulante care le-au permis reintegrarea în societate, cu susținerea membrilor comunității.

În România, potrivit estimărilor disponibile, circa 14.000 de persoane au nevoie, anual, de un scaun rulant. Dintre acestea, 3.000 de persoanele cu handicap locomotor nu reușesc să obțină unul și sunt nevoite să trăiască izolate de comunitate și dependente de cei care le îngrijesc. Principalele cauze pentru care cei aflați în nevoie nu obțin scaunul rulant sunt atât nivelul de informare deficitar privind drepturile lor, perioada de așteptare mare pana la aprobarea decontului unui scaun rulant de la CJAS, cât și perioada scurtă de viaţă a scaunului comparat cu timpul legal de înlocuire.

Proiectul ACCESS a urmărit să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii sau cu mobilitate redusă la scaune rulante potrivite şi adaptate. În acelaşi timp a urmărit crearea unui context comunitar propice care să răspundă prin servicii adecvate, la nevoile acestor persoane să poată beneficia de serviciile de care au nevoie, toate acestea pentru a putea să se bucure din nou de participarea cât mai din plin, la viaţa comunităţii. Astfel, peste 2.200 de persoane cu dizabilități locomotorii din mediul rural din toată țara au primit, în perioada proiectului, scaune rulante potrivite nevoilor lor și adaptate mediului în care locuiesc. World Vision și Motivation au oferit totodată şi servicii de instruire privind utilizarea scaunelor rulante, şi au creat grupuri de acțiune formate din voluntari pentru a facilita incluziunea socială a beneficiarilor din 17 comunități pilot.

O viață mai bună pentru persoanele cu dizabilității locomotorii doar începe cu accesul la un scaun rulant. A fi integrat în societate înseamnă a fi acceptat de oamenii din comunitatea ta, să participi la întâlniri ale comunităților tale. World Vision a pregătit comunitatea să primească cu brațele deschise utilizatorii de scaune rulante, chiar și la țară”, a declarat Dana Buzducea, Director World Vision România.

Motivation România a oferit experiența sa în domeniul de furnizare a scaunelor rulante, care alături de experiența World Vision în servicii la nivelul comunității, a făcut ca proiectul ACCESS să devină un model și o soluție pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități care trăiesc în mediul rural. Pe lângă scaunul rulant, Motivation a oferit serviciile de instruire a utilizatorilor, adaptate nevoilor lor și a mediului din care fac  parte. Sperăm ca acest proiect să fie preluat ca un model de bune practici care să ajute la îmbunătățirea legislației și extinderea accesului la servicii de sprijinire şi integrare pentru persoanele cu dizabilități din mediul rural”, a declarat Cristian Ispas, Director Motivation România.

 

Despre proiectul ACCESS:

Proiectul ACCESS a urmărit crearea unui model de răspuns holistic la nevoile persoanelor cu dizabilități locomotorii din mediul rural și implementarea lui în comunitățile pilot identificate prin:

 • Facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la produse şi servicii de mobilitate, la standarde internaționale;
 • Extinderea serviciilor pentru utilizatorii de scaun rulant, prin diversificarea gamei de produse de mobilitate disponibile;
 • Mobilizarea membrilor comunităţilor pilot care să acţioneze pentru conştientizarea şi educarea comunităţii relativ la nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi spre parteneriate la nivel local care să susţină efortul de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități;
 • Formarea de specialişti care să asigure furnizarea de servicii pentru utilizatorii de scaun rulant pe termen lung.

Aria de implementare în România: națională, cu concentrare pe județele Cluj, Vaslui, Ialomița, Vâlcea, Dolj unde World Vision lucrează.

Rezultatele proiectului în cifre:

 • 251 persoane au primit scaune rulante potrivite şi adaptate nevoilor lor şi serviciile aferente, la standarde internaționale;
 • 93 de specialiști în domeniul serviciilor de scaune rulante au fost certificaţi;
 • Au fost organizate grupuri de acţiune comunitară în 17 comunităţi pilot din mediul rural;
 • 136 acţiuni de incluziune socială au fost organizate în aceste comunităţi;
 • 22 de gospodării ale persoanelor cu dizabilităţi au fost accesibilizate.

Beneficiari:

 • 251 persoane cu dizabilități locomotorii, în prezent utilizatori de scaun rulant: 56 % bărbaţi şi 44 % femei;
 • 49,5 % sunt persoane cu vârsta peste 55 ani; 34 % sunt persoane între 18-55 ani; 17 % sunt copii;
 • Dizabilitățile locomotorii au fost dobândite fie de la naștere, fie ca urmare a evoluției unei boli cronice pre-existente, sau în urma unui accident.

Proiectul ACCESS a fost implementat în România de Fundatia World Vision România în parteneriat cu Fundaţia Motivation România în perioada martie 2014 – iunie 2017, în cadrul programului ACCESS – Dobândirea de competențe esențiale pentru dezvoltarea de servicii eficace oferite utilizatorilor de scaun rulant, contract APC-GM-0029, prin Advancing Partners & Communities (APC), un program de cooperare, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, conform Acordului nr. AID-OAA-A-12-00047, începând cu 1 octombrie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*