Cheia încălzirii globale, în adâncurile Atlanticului

0
1072

atlantic-ocean-HD

Poluarea și furtunile solare ar putea fi achitate de vina încălzirii globale. O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a găsit o explicatie tocmai în adâncurile Oceanului Atlantic. Ce rol au apele în schimbările climatice și care sunt de fapt fenomenele care influențează încălzirea globală?

Pune capăt controverselor

Studiul publicat de revista Science, pe 22 august, realizat de cercetătorii americani coordonați de profesorul Ka-Kit Tung, pune capăt controverselor legate de „hiatusul” încălzirii globale, resimțite începând cu anii 2000. Studiile anterioare au pus fenomenul pe seama poluării atmosferice ridicate, exploziilor solare, care sunt tot mai frecvente sau fenomenelor din Oceanul Pacific, chiar au apărut supoziții că, de fapt, încălzirea globală ar fi o mare farsă.

 Cicluri de „încălzire-răcire”

Certecătorii susțin că fenomenul este explicabil și anume: căldura aflată la suprafață „se scufundă” ciclic în adâncurile Oceanului Atlantic. Studiul demonstrează că un curent oceanic care transportă masele de apă caldă de între cei doi poli și-a accelerat viteza de deplasare începând cu acest secol, în același timp atragând  și „stocând” periodic căldura la adâncimi de 1.500 de metri.

 Global temperature riseSursă foto: The guardian

Niveluri record de salinitate în Atlantic

Studiul descrie acest proces prin faptul că masele de apă cu un grad ridicat de salinitate, împing ciclic căldura, care ulterior este „stocată” în străfundurile oceanului. Mai exact, un astfel de ciclu începe atunci când apa mai densă, cu niveluri record de salinitate de la suprafața Atlanticului de Nord, din apropiere de Islanda, împinge în jos masele de apă mai caldă, iar de acolo, curenții o transportă în adâcuri.

Dezmembrarea mitului „Epocii de gheață”

Autorii studiului au fost surprinși de rezultatele obținute, cu atât mai mult cu cât până acum Pacificul era considerat responsabil de misteriosul fenomen. Autorii susțin că fenomenul de răcire declanșat la finele primului Război Mondial cu o durată de trei decenii, care a dat naștere teoriilor care prevesteau începutul unei ”Epoci de gheață”, coincide cu un ciclu de scufundare a căldurii în Oceanul Atlantic. Datele spun că un astfel de ciclu de „încălzire-răcire” durează aproximativ 40-70 de ani.

Fenomenul nu ne salvează de la dezastrul ecologic

Cu toate acestea, răcoarea pe care o resimțim datorită acestui fenomen ar putea dura un deceniu poate chiar ceva mai mult de atât, după care va urma o perioadă de creștere semnificativă a temperaturii, susțin specialiștii. Aceștia mai spun că schimbările climatice tot mai drastice care au loc în ultima perioadă ar putea afecta predictibilitatea ciclurilor de încălzire-răcire, prin faptul că apele provenite din topirea ghețarilor nordici s-ar putea revărsa în Atlantic.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*