Cea mai mare bibliotecă digitală pentru nevăzători din România

0
550

reading-braille-brian-mollenkopf

Biblioteca Naţională a României a lansat proiectul „Sunetul paginilor” ce are ca scop crearea şi dezvoltarea celei mai mari biblioteci digitale pentru nevăzători din ţară.

Proiectul se desfăşoară în perioada mai 2015 – iunie 2016 şi are o valoare totală de 316.600 lei, din care 221.800 lei reprezintă finanţare de la Fundaţia Orange în cadrul programului „Lumea prin culoare şi sunet“.

Prin această iniţiativă, Biblioteca Naţională îşi propune să reunească într-o singură colecţie toate documentele digitale create în bibliotecile din România. Colecţia digitală va fi dezvoltată continuu prin adăugarea constantă de documente scanate şi accesibilizate cu ajutorul unui scanner performant achiziţionat prin proiect. Utilizatorii cu dizabilităţi vizuale vor avea acces gratuit on-line la această bibliotecă digitală atât la sediul Bibliotecii, cât şi din orice alt loc, pe bază de ID şi de parolă.

Accesul la documentele din această colecţie digitală se face prin selectarea bazei de date „Biblioteca digitală pentru nevăzători” din catalogul on-line al Bibliotecii Naţionale a României.

Integrarea persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi participarea lor firească la toate activităţile societăţii este încă destul de dificil de realizat având în vedere barierele din societatea românească actuală. Biblioteca Naţională doreşte să contribuie la schimbarea acestei realităţi prin produsele, serviciile şi activităţile pe care le propune şi la care îi invită pe toţi cetăţenii României, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate sau tip de dizabilitate. Persoanele cu dizabilităţi pot contribui activ la dezvoltarea comunităţii în care trăiesc şi este la îndemâna oricui să susţină acest deziderat.

Datorită proiectului DReam (Digital Resources – easy to access and manage), proiect demarat în 2013 tot cu finanţare de la Fundaţia Orange, Biblioteca Naţională pune deja la dispoziţia utilizatorilor nevăzători ce se pot deplasa la sediul său, cele mai noi tehnologii de accesibilizare a documentelor aflate în colecţiile sale.

Pentru cei care nu pot ajunge la sediu, Biblioteca Naţională a reuşit să scaneze şi să accesibilizeze la cerere documente (manuale şi cărţi din bibliografia şcolară) absolut necesare elevilor şi studenţilor în procesul de învăţare. Cu toate acestea, solicitările cărora li s-a dat curs sunt în continuare prea puţine în raport cu nevoia reală şi legitimă a acestei categorii de persoane de a avea acces la aceleaşi informaţii de care beneficiază toţi cetăţenii ţării.

De aceea, Biblioteca Naţională a României şi-a propus să continue această iniţiativă prin „Sunetul paginilor”,  proiect ce va asigura acces de la distanţă pentru mai multe persoane la o colecţie semnificativă de documente accesibilizate prin intermediul catalogului on-line al instituţiei.

În calitatea sa de coordonator metodologic la nivelul Sistemului Naţional de Biblioteci, Biblioteca Naţională va continua să ofere asistenţă tuturor bibliotecilor care doresc să accesibilizeze spaţiul şi informaţia pe care o deţin, astfel încât să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi vizuale din comunitatea lor, precum şi tuturor acelora care doresc să ştie mai multe despre modalităţile de accesibilizare (instituţii de învăţământ, posibili angajatori).

În acest sens, în cadrul evenimentului a avut loc o dezbatere pe tema „Rolul bibliotecilor în integrarea persoanelor cu dizabilităţi” şi lansarea lucrării „Accesibilizarea bibliotecilor publice româneşti – între necesitate şi normalitate”.

Pentru îndeplinirea scopului proiectului „Sunetul paginilor”, un rol extrem de important îl vor avea voluntarii, care vor ajuta la scanarea şi la crearea legăturilor între catalogul Bibliotecii Naţionale şi documentul full-text propriu-zis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*