Cât se va putea pescui din 2014 în mările și oceanele de pe teritoriul UE

0
483

OCEAN FISH

Comisia Europeană a propus cotele de pescuit pentru 2014 în Oceanul Atlantic și în Marea Nordului, precum și în apele internaționale. Aceste cote constituie propunerea anuală pentru cantitățile de pește din principalele stocuri comerciale care pot fi capturate anul viitor de pescarii din UE.

Propunerea stabilește nivelurile capturilor totale admisibile (TAC) și efortul de pescuit, atât pentru stocurile gestionate exclusiv de UE, cât și pentru stocurile gestionate în colaborare cu țări terțe, cum ar fi Norvegia, sau prin intermediul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului din oceanele lumii.

Negocierile internaționale pentru multe dintre stocurile vizate sunt încă în curs de desfășurare. Prin urmare, în acest stadiu, propunerea cuprinde cifre numai pentru aproximativ jumătate din capturile totale admisibile. Ea va fi completată după finalizarea negocierilor cu părțile terțe și cu organizațiile respective.

CITEȘTE ȘI: Cât de mult influențează lucrul la distanță progresul sustenabilității

park working

Pentru stocurile care nu sunt exploatate în comun cu țări terțe, Comisia propune creșterea sau menținerea TAC-urilor în cazul a 36 de stocuri și reducerea TAC-urilor pentru alte 36 de stocuri, în conformitate cu avizele științifice disponibile.

Obiectivul final urmărit de Comisie, reprezentând unul dintre pilonii reformei politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), este ca toate stocurile să fie exploatate la niveluri durabile, conform conceptului de producție maximă durabilă (Maximum Sustainable Yield – MSY). Ori de câte ori este posibil, oamenii de știință oferă avize științifice privind modul în care stocurile exploatate pot fi aduse la niveluri MSY. În acest an, ar putea fi emise „avize MSY” pentru 22 de stocuri de pește din UE, lucru care constituie un pas înainte în ceea ce privește disponibilitatea și calitatea datelor științifice disponibile.

CITEȘTE ȘI: SUA și China, 600 de miliarde de dolari investiții în energie până în 2035. Soluția găsită de General Electric

Blue_energy

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a declarat: „Propunerea Comisiei conține vești îmbucurătoare pentru anumite stocuri, în timp ce pentru altele sunt necesare unele reduceri. În ansamblu, datele de care dispunem pentru multe dintre stocuri s-au ameliorat, ceea ce ne permite să luăm decizii de gestionare bine fundamentate. În cazul stocurilor pentru care negocierile sunt încă în desfășurare, vom depune, ca și până acum, toate eforturile necesare pentru a obține cele mai bune rezultate pentru pescarii noștri. Sperăm ca partenerii noștri și comunitatea internațională să își asume angajamente similare cu cele ale UE în ceea ce privește pescuitul durabil.”

Prezenta propunere va fi discutată de către miniștrii statelor membre în cadrul Consiliului Pescuit din luna decembrie și se va aplica de la 1 ianuarie 2014.

Pentru unele stocuri exploatate la nivelul producției maxime durabile, cum ar fi heringul din Marea Irlandei, stocurile de merluciu nordic, speciile de cardină din apele iberice sau cambula de Baltica din Marea Celtică, TAC-urile pot fi majorate.

În același timp, pentru unele stocuri aflate într-o stare precară, din păcate situația nu s-a îmbunătățit foarte mult față de anul trecut. Stocurile de cod din Marea Irlandei și din Kattegat sunt în continuare într-o stare gravă, iar datele insuficiente împiedică gestionarea acestor stocuri. Stocurile de limbă-de-mare din Marea Irlandei au atins niveluri extrem de scăzute. Avizele științifice referitoare la eglefinul din Marea Celtică impun o reducere considerabilă a TAC-urilor, pentru ca stocul să poată fi adus la niveluri MSY. Stocurile de cod și de merlan din vestul Scoției riscă să se epuizeze, deoarece capturile din aceste stocuri sunt aruncate înapoi în mare într-o măsură foarte mare.

CITEȘTE ȘI: Unde se află pădurile României în clasamentul european

Growing-Forest

În cazul stocurilor a căror dimensiune nu poate fi estimată corespunzător pentru că nu există date științifice suficiente, propunerile Comisiei reflectă avizul Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES), conform căruia TAC-urile pot crește sau pot scădea cu cel mult 20%. În urma unei decizii a Consiliului de anul trecut privind reducerile preventive, pentru 21 dintre aceste stocuri TAC-urile propuse sunt la același nivel ca cele din 2013.

În cazul unui număr limitat de stocuri din UE, avizele științifice au fost furnizate doar recent sau vor fi puse la dispoziție mai târziu în cursul acestei luni. Pentru aceste stocuri, avizele trebuie analizate suplimentar înainte de a se înainta o propunere de TAC în această toamnă.

Pentru stocurile de pește exploatate în comun cu țări terțe (Norvegia, Insulele Feroe, Groenlanda, Islanda, Rusia), Comisia Europeană negociază în numele UE cu țările respective, spre sfârșitul fiecărui an, cantitățile de pește care pot fi capturate anul următor, pe baza avizelor științifice disponibile.

Pentru stocurile din apele internaționale și pentru speciile de pești mari migratori, precum tonul, Comisia Europeană, în numele UE, negociază cotele de pescuit în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului. După încheierea negocierilor, cotele de pescuit trebuie transpuse în legislația UE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*