Echilibru. Poziţia României privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

0
387

Rovana-Plumb

Uniunea Europeană, şi implicit România, este angajată în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul român al Mediului, Rovana Plumb, menţionând că blocul comunitar va avea un mandat echilibrat la Conferinţa Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Varşovia.

Rovana Plumb a avut o întrevedere cu comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedeggard, cu care a discutat despre temele de pe agenda Consiliului de Mediu al UE din 14 octombrie. După cum a declarat ministrul, înaltul oficial european va efectua o vizită în România la 30 octombrie, scrie Agerpress.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Mediului caută administratori pentru ariile naturale protejate

„Ca de obicei înainte de Consiliul de Mediu pregătim temele care sunt pe ordinea de zi, iar în ceea ce priveşte domeniul schimbărilor climatice cel mai important subiect este pregătirea Conferinţei Părţilor de la Varşovia, care se va desfăşura anul acesta în noiembrie. În acest sens, dorim să avem o poziţie constructivă, o poziţie pozitivă, în aşa fel încât să putem avea, ca UE, un mandat echilibrat, dar care, în acelaşi timp, să ţină cont şi de poziţiile celorlalte state terţe. În acest sens am discutat cu doamna comisar şi sperăm ca în Consiliul de Mediu din 14 octombrie să avem o poziţie la nivelul UE care să fie constructivă în pregătirea acestei conferinţe”, a declarat Rovana Plumb în cadrul unui briefing de presă.

CITEŞTE ŞI: Primul oraş independent energetic din România

Ea a subliniat că „UE, şi implicit România, este angajată să reducă emisiile de gaze cu efect de seră” precizând că pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de mediu se află şi alte dosare care au impact în ceea ce priveşte reducerea per total a emisiilor. „Mă refer aici la gazele fluorinate, care este un dosar aflat în trialog în momentul de faţă la nivelul instituţiilor UE şi faţă de care, deşi există anumite probleme sensibile, România doreşte să aibă o poziţie constructivă şi să nu blocheze discuţiile în trialog astfel încât să avem un dosar la prima lectură finalizat”, a precizat ministrul Mediului.

În ceea ce priveşte Strategia României privind Schimbările Climatice, Rovana Plumb a precizat că „există două paliere” pe care se discută.

CITEŞTE ŞI: Copacii din București, la verificat
„Desigur că suntem în coordonare directă cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte strategia privind schimbările climatice. România lucrează în momentul de faţă cu Banca Mondială, care asigură asistenţă tehnică pentru finalizarea strategiei privind schimbările climatice, iar în ceea ce priveşte strategia privind adaptarea la schimbările climatice, ea este finalizată”, a mai precizat ea.

SNSC vizează două direcţii de acţiune:

  1. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
  2. Creşterea capacităţii de sechestrare a dioxidului de carbon prin rezervoare absorbante naturale – componentă realizată cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România – şi adaptarea la efectele negative, inevitabile ale schimbărilor climatice asupra sistemelor naturale şi antropice – componentă realizată cu sprijinul agenţiei olandeze NL Agency.

Realizarea acestor obiective, spune Guvernul, va contribui „la utilizarea durabilă a resurselor naturale şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în ţara noastră” şi la protecţia biodiversităţii şi a ecosistemelor naturale.

De asemenea, realizarea obiectivelor incluse în SNSC 2013-2020 va conduce la conservarea pe termen lung a bunăstării sociale, fiind create oportunităţi pentru generarea unor noi locuri de muncă în sectoare specifice. Guvernul mai estimează un impact pozitiv semnificativ în sectorul sănătăţii şi pentru comunităţile cel mai puternic afectate de efectele schimbărilor climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*