Capitalismul Moral. O formă mai bună de risk management

0
1422

Un nou tip de capitalism ia ființă acum. Unul care va face istorie și care este generat de preocupările pentru încălzirea globală, de criza financiară din 2008 și de accentuarea inegalităților dintre oameni.

de Stephen B. Young, Director Executiv, The Caux Round Table

 

young picture march 08_micÎn 2004, în cartea mea, Capitalismul moral, am trasat deja câteva direcții ale structurii acestui nou sistem. Această nouă formă de capitalism are deja foarte multe nume: capitalism responsabil, stakeholder capitalism, capitalism virtuos, managementul sustenabilității, Responsabilitate Socială Corporativă, capitalism conștient.

Indiferent de nume, se configurează un numitor comun în ceea ce privește felul în care se vor lua deciziile pe piețele libere în viitor alături de o nouă teorie după care vor funcționa firmele.

Noua paradigmă face referire la faptul că orice întreprindere care produce profit trebuie să își asume noi responsabilități. Pe lângă obținerea profitului pentru acționari, este de așteptat ca firma să întoarcă avantaje și către stakeholderii săi. O firmă nu există doar pentru că face profit pentru acționarii săi, ci pentru că și societatea contribuie la realizarea acestui profit, de aceea firma trebuie să întrețină relații bune cu întreaga societate.

Astfel, pe termen scurt, cu toții ne așteptăm ca o firmă să producă profit. Altfel nu ar putea fi susținute salariile, taxele sau inițiativele societății civile prin intermediul acțiunilor caritabile.

Dar este, de asemenea, de așteptat ca o firmă să le ofere produse de calitate clienților săi, să ofere locuri de muncă, soluții pentru problemele administrației publice sau ale societății civile, să nu deterioreze mediul înconjurător și să nu promoveze comportamente disfuncționale din punct de vedere social sau cultural de natură să afecteze demnitatea umană.

Pentru ca această nouă formă de capitalism să aibă succes avem, cu siguranță, nevoie și de noi indicatori de măsurare. Legile contabile dezvoltate în urmă cu 150 de ani pentru perioada timpurie a Capitalismului sunt depășite și au nevoie urgentă de revizuire.

În ziua de astăzi, în Capitalismul post-industrial, valoarea celor mai multe dintre firme consistă în lucruri intangibile care se referă la asigurarea unui viitor mai bun pentru clienții săi. De exemplu  Facebook are o valoare de piață de aproximativ 155 de miliarde de dolari și active contabile de 15 miliarde de dolari dintre care 11 miliarde sunt bani cash. Cel mai mult din valoarea Facebook ține de responsabilitatea pe care și-o asumă față de societate.

Acele lucruri intangibile despre care vorbeam mai sus se referă la calitatea managementului relației cu stakeholderii. Fiecare relație bună cu stakeholderii, fie că sunt clienți, angajați, acționari, investitori, furnizori, membri ai comunității, administrația publică, mediu, poate crește sau scădea valoarea pe termen lung a unei afaceri. De aceea spuneam că avem nevoie de noi reguli contabile care să poată cuantifica și această valoare intangibilă a unei firme.

Astfel, în noul tip de capitalism, companiile vor putea obține profit nu doar pe termen scurt, implicând toți acești stakeholderi. Implementând aceste reguli noi firmele vor fi încurajate să ia în considerare, în procesul de decizie, și impactul pe care acțiunile lor l-ar putea avea în viitor asupra mediului înconjurător de exemplu. Asta va conduce la creșterea comportamentului pozitiv în societate și implicit reducerea celui negativ.

O formă de contabilizare pentru noul tip de capitalism este reprezentată de modelul  de raportare Global Reporting Initiative. Nu este neapărat nevoie de date care pot fi selectate subiectiv ci de o mai bună evaluare: ce anume va putea produce riscuri în viitor pentru companie. Percepția stakeholderilor și comportamentul lor sunt criterii care ar trebui evaluate în orice companie.

Noul capitalism este o formă îmbunătățită de risk management. Luând în considerare toți stakeholderii este și o formă de încurajare a comportamentului etic, însă din fericire aceste norme etice sunt aceleași cu normele tradiționale de înțelepciune religioasă fie că vorbim despre Catolicism, Budism, Protestantism, Islam sau Confucianism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*