2013, anul extremelor

0
504

Severe-Weather-1280x960

Anul 2013 este al șaptelea an consecutiv în care se înregistrează cote alarmante de fenomene meteorologice extreme. Care au fost valorile extreme ale anului 2013.

 

Schimbările de temperatură neobișnuit de rapide au atins un nivel istoric în Nikkalauokta, un mic sat din nordul Suediei. Pe data de 3 decembrie se înregistrau 4.7 °C, temperatură bizară în acel sezon pentru o localitate poziționată deasupra Cercului Arctic. Câteva zile mai târziu, temperatura a scăzut radical, atingând valoarea de -40.8°C, numai ca apoi, pe 10 decembrie, să crească la loc până la 7.7°C. Încălzirea bruscă de 48.5°C în mai puțin de 48 de ore este una din cele mai mari recorduri climatice înregistrate, și poate fi comparată cu cea mai rapidă creștere de temperatură de până acum: 27°C în doar două minute, în Spearfish, South Dakota, 1943, scrie The Guardian.

Într-un raport oficial recent publicat, Consiliul Național de Cercetare din SUA a avertizat asupra faptului că schimbările neașteptate de temperatură sunt în legătură directă cu topirea ghețarilor din Arctica și creșterea ratei de extincție a speciilor animale.Totuși, există și o parte bună: majoritatea predicțiilor cu privire la transformările extreme ale climei – de pildă ascensiunea până la suprafață a gazului metan aflat în străfundurile oceanelor – sunt foarte puțin probabile. Însă, mesajul a fost clar: dacă temperaturile continuă să crească în următorii 100 de ani, asteptați-vă la ce este mai rău.

”Topirea stratului de gheață din Groenlanda a crescut de la aproximativ 34 mld. de tone pe an, în 1990, la circa 215bn de tone anual în prezent”

IPCC (Grupul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei) a informat că ultimele trei decenii au fost, succesiv, mai calde la suprafața Pământului decât oricare alt deceniu, consemnarea temperaturilor începând în anul 1850. Perioada 1983-2012 se consideră a fi cea mai calduroasă din ultimii 1400 de ani, în care Groenlanda, Antarctica și majoritatea ghețarilor și-au pierdut din masa de gheață. Cercetătorii IPCC au mai declarat că topirea stratului de gheață din Groenlanda a crescut de la aproximativ 34 mld. de tone pe an, în 1990, la circa 215 mld. de tone anual în prezent. 

Însă, banchiza, care anual crește în lunile iernii și se retrage pe perioada verii, crește în mod constant în Antartica. În luna septembrie, gheața a atins lungimi record, ceea ce i-a determinat pe cercetătorii care se opun teoriilor de transformări climatice să afirme că încălzirea globală nu există momentan. Dar alți oameni de stiință au contrazis această concepție, declarând că nivelul constant de creștere al banchizei este datorat de convergența vânturi puternice în Polul Sud. Studii recente realizate cu un satelit numit CryoSat, care monitorizeaza cantitatea de gheață de pe planetă, sugerează faptul că stratul de gheață din Antartica se pierde într-un ritm accelerat, de la 30 mld. de tone anual la sfarșitul secolului al XX – lea la 147 mld. de tone pe an, în contextul în care, în prezent, cei mai mari ghețari se topesc.

CITEȘTE ȘI: Guvernul Indiei susține responsabilitatea socială corporativă prin Legea Societăților Comerciale

India

În ciuda procesului de încălzirie si răcirie simultane din Antartica, în Domul Argus din centrul Platoului Antartic s-au înregistrat valori record, astfel ocupând a doua poziție în topul celor mai scăzute temperaturi de până acum. Satelitul NASA a detectat în anul 2013 o temperatură de -92.9°C, dar, deoarece nu a fost masurată pe pământ, nu va fi înregistrată oficial.

Numărul de zile cu temperaturi extreme în Australia va fi cvadruplu până la sfârșitul secolului

Nici căldura nu s-a lăsat mai prejos în 2013. Pe continentul Australiei s-au stabilit, la începutul anului, recorduri de temperatură ridicată în fiecare stat, cea mai mare cifră fiind de 49.6°C în Moomba din sudul Australiei. Comitetul Australian al Climei i-a avertizat pe australieni că trebuie să se obișnuiască cu această situatie: pe lângă faptul că valurile de căldură vor devein mai lungi, mai puternice și mai frecvente, numărul de zile cu temperaturi extreme va fi cvadruplu până la sfârșitul secolului.

Valurile de căldură s-au făcut simțite și în Portugalia, Ungaria, Finlanda, Marea Britanie și China, iar în Death Valley, California, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură de pe planetă din luna iunie: 54°C. Nord-estul Braziliei, o zonă frecvent afectată de secetă, a fost lovită de cea mai puternică secăciune din ultimii 50 de ani, urmând apoi o perioadă de inundații masive.

În doar câteva ore cantitatea de precipitații din centrul Europei era egală cu cea înregistrată în aproximativ două luni în aceeași zonă

În 2013, Europa a înregistrat temperaturi mai mari decât de obicei, însă căldura s-a transformat curând într-un număr mare de ploi torențiale. Astfel, în luna iulie, în doar câteva ore, cantitatea de precipitații din centrul Europei era egală cu cea înregistrată în aproximativ două luni în aceeași zonă. Ploaia abundentă a fost catalogată drept una care are loc o data la 100 de ani, iar inundația iminentă s-a manifestat în tări precum Suedia, Austria, Germania, Belarus, Polonia și Serbia.

CITEȘTE ȘI: Poluarea aerului, ciuma modernă a Europei

air pollution disease 1

Un caz mai puțin mediatizat îl reprezintă cel al Sudanului, unde inundațiile numeroase au dus la evacuarea a peste 250,000 de oameni. Regiunea Khartoum ce împrejmuiește capital a fost cea mai afectată, cu 15,000 de case distruse și alte mii avariate.

CITEȘTE ȘI: Transportul urban în Europa, mai eficient din 2014

london

Căldura a afectat și oceanele în anul 2013, astfel încât adâncimile oceanelor depozitează mai multă căldură decât ar fi fost preconizat. Deși furtunile tropicale depind și de temperatura oceanelor, sezonul uraganelor în Oceanul Atlantic a fost cel mai liniștit din ultimii 50 de ani.

Situația diferă în nord-vestul Pacificului, unde 30 de furtuni semnificative au fost înregistrate pana în luna noiembrie. 13 dintre ele au fost declarate taifunuri, cel mai mare fiind Haiyan, care probabil este cel mai puternic ciclon tropical din istorie. Haiyan a lovit sudul Insulelor Filipine, devastând întreaga zonă și omorând aproximativ 6000 de oameni.

Anul 2013 s-a încheiat la fel de tumultos cum a început: în Cairo a căzut grindină, în Israel, Syria și Iordania a nins, iar în Scandinavia și Golful Mexic s-au înregistrat temperaturi neobișnuit de mari pentru sezonul de iarnă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*